Een arm slaan om vluchtelinges in Griekenland

Een koffieochtend over vrouwenrechten van de organisatie Perichoresis. De vierde van rechts is Ira Stam. beeld Passage

Samen vluchtelinges helpen hun trauma’s te verwerken, te integreren in Griekenland en hun zo mogelijk een middel van bestaan te geven. Dat beoogt Ira Stam (54) met een project van de christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage. Stam, vicevoorzitter van Passage en verantwoordelijk voor de internationale betrekkingen van de vrouwenbeweging, bezocht in maart een vluchtelingenproject van de organisatie Perichoresis in het Noord-Griekse stadje Katerini. De hulpverleningorganisatie stamt uit het werk van de Griekse Evangelische Kerk.

Het bezoek van Stam was bedoeld als kennismaking met het project. „We spraken met twee vrouwen die uit Syrië waren gevlucht, de een uit Damascus en de ander uit Aleppo. Deze vrouwen waren al uitgestoten door hun familie omdat ze zich niet hielden aan de islamitische kledingregels. Toen hun mannen in de burgeroorlog omkwamen, zijn ze, beiden met hun twee kinderen, gevlucht.”

Aangerand

Een van hen reisde Turkije door en woonde bij familie daar. Ze werd er echter mishandeld en trok weer verder. Ze kwam terecht op het Griekse eiland Lesbos. Op het eiland is ze aangerand, wat voor haar traumatisch was. Uiteindelijk kwamen de vrouwen en hun kinderen in een zogeheten safehouse van Perichoresis in Katerini. „Daar delen ze een appartement. We hebben naar hun verhaal geluisterd en een arm om hen heengeslagen. Het zijn getraumatiseerde, maar ook heel sterke vrouwen.”

Perichoresis geeft de vrouwen een beperkt dagprogramma, bestaande uit een taalcursus Grieks en Engels en informatie over vrouwenrechten. „Islamitische landen tekenden wel verdragen over vrouwenrechten, maar die informatie bereikt de meeste vrouwen niet. Die kennen alleen de sharia als wet.”

De organisatie geeft ook naailes. Stam: „Erg belangrijk. Je weet niet waar de vrouwen terechtkomen, maar dan hebben ze in elk geval een middel van bestaan. Bovendien heeft de naailes een sociale functie. Vrouwen kunnen onderling hun verhalen delen.”

Voorbereiding

De trip van Stam was ook bedoeld als voorbereiding van een bezoek van 25 vrouwen van Passage aan Katerini, in september volgend jaar. „Wij gaan dan workshops geven over traumaverwerking, maar ook over het economisch zelfstandig worden van de vrouwen.” Daarnaast staat het project van Perichoresis op de rol voor een eenmalige subsidie van Passage van maximaal 10.000 euro. „Geld is belangrijk, maar die trainingen zijn belangrijker.”

Intussen verandert de vluchtelingensituatie in Griekenland snel. Stam: „Er is weer een nieuwe vluchtelingenstroom vanuit het noorden van Turkije richting Griekenland op gang gekomen. Doordat deze over land gaat, vallen deze mensen niet onder de Turkijedeal. De Griekse regering heeft alleenrecht op hulp, maar doet niets.”