Foetus proeft wat moeder eet
Wetenschapsjournalist Wim van Hengel volgt nieuws over medisch-wetenschappelijk onderzoek, voeding en een gezonde leefstijl.
Foetus reageert op smaak
Een lachend gezichtje kort nadat mama worteltjes heeft gegeten en een pruilmondje nadat ze kool heeft geconsumeerd. Engelse onderzoekers verbonden aan Durham University hebben met vierdimensionale echo’s beelden van foetussen vastgelegd een halfuurtje nadat honderd zwangeren respectievelijk wortel- of koolpoeder innamen. Zo’n twintig minuten na inname van de extracten reageerden de ongeboren baby’s op de smaakveranderingen, blijkt uit de opnames gemaakt in de 32e en 36e zwangerschapsweek. „Het was echt verbazingwekkend om de reacties van de ongeboren kinderen te zien”, aldus onderzoeksleider Beyza Ustun. Ze denkt dat herhaalde blootstelling aan groentes kan leiden tot gezonde eetgewoonten na de geboorte.
Darmflora
Een ongezonde darmflora zorgt voor veranderingen in borstweefsel waardoor borstkanker makkelijker uitzaait. Dat meldden onderzoekers van de Universiteit van Virginia op basis van studies met muizen. De darmbacteriecultuur kan uit balans raken door bijvoorbeeld ongezonde voeding, overgewicht en langdurig antibioticagebruik.
De onderzoekers bekeken tevens weefselmonsters van vrouwen met hormoongevoelige borstkanker. Deze patiënten hadden een verhoogd aantal mestcellen, een soort immuuncel. Het aantal mestcellen blijkt samen te hangen met het risico op terugkeer van de tumor. De bevindingen bieden artsen mogelijk handvatten om via de zogenaamde darm-mestcelroute te voorkomen dat borstkanker terugkeert en zich verspreidt, aldus de onderzoekers.
Vaak geen vitamines na maagverkleining
Zo’n 10.000 Nederlanders per jaar ondergaan een maag verkleinende operatie vanwege ernstig overgewicht. Om een tekort aan vitaminen en mineralen tegen te gaan, krijgen zij het advies dagelijks een multivitaminesupplement te slikken. Ruim een op de vijf doet dit echter nooit of niet vaak genoeg. Daarmee lopen zij risico op een vitamine- en mineralentekort met de bijbehorende gezondheidsrisico’s, stelt dr. Marieke Smelt, die promotieonderzoek deed bij 4600 patiënten. Smelt werkte jaren als diëtiste en is nu doktersassistent in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Veelgenoemde redenen om geen supplementen te slikken zijn maag- en darmklachten, een vieze smaak, gebrek aan info door zorgverleners en de kosten.
Smelt ontwikkelde daarom voor zorgverleners de gespreksmodule ”Samen beslissen”. Mensen met maag-darmklachten moeten volgens haar worden doorverwezen naar een buikpijnpoli voor onderzoek en mogelijke alternatieven. Het is volgens Smelt ook nodig dat multivitamines worden vergoed door zorgverzekeraars.