„Hang naar vergroening biedt ons veel kansen”
De tuin- en landschapsarchitecten van Buro Ruimte & Groen hebben over klandizie niet te klagen. Overheden en bedrijven weten het goedlopende Zeeuwse collectief moeiteloos te vinden. „Groen is onmisbaar in de buitenruimte.”
Het in Borssele gevestigde bureau bestaat dit jaar een kwart eeuw. „Je zou ons vormgevers van de buitenruimte kunnen noemen”, vertelt Willem-Jan Joosse. Hij is technisch vormgever bij Buro Ruimte & Groen.
Joosse pakt het Inspiratieboek erbij, een fraai geïllustreerde, lijvige uitgave die vanwege het vijfentwintigjarig bestaan van het bureau is verschenen. Het boek geeft een overzicht van de vele projecten waaraan de Zeeuwse landschapsarchitecten in die kwart eeuw hebben meegewerkt; van de in oude luister herstelde buitenwallen van Sluis tot de landschappelijke inpassing van het distributiecentrum van schoenenreus Omoda in Zierikzee. „We maken ontwerpen voor het inrichten van straten, pleinen, parken, bedrijfs- en schoolomgevingen en recreatie- en natuurgebieden, eigenlijk alles wat je buiten ziet”, vertelt Joosse.
„Onze inspiratie putten we uit de cultuurhistorie van de plek en de karakteristieken van het landschap: genius loco, dat is Latijn voor de geest van een plaats”, weet Joosse. „Wat onderscheidt is dat we naast het maken van het ontwerp, ook het bestek en de uitvoering van een project verzorgen en soms zelfs een beheerplan maken. We leveren een soort totaalpakket. Want je kunt bomen wel in de grond zetten, maar die moeten ook de ruimte en de geschikte ondergrond hebben én houden om te groeien. Dat voorkomt problemen als wortelopdruk, waardoor alle verharding naar boven kan komen. Op dat soort zaken letten we allemaal gedurende het planproces. Groen en techniek komen daarin bij elkaar.”
Hittestress
Buro Ruimte & Groen telt acht medewerkers en behoort in de branche tot de middelgrote bureaus. In Zeeland wisten ze sinds hun oprichting in 1997 een stevige positie in de markt te verwerven. „Overheden vormen 60 tot 80 procent van ons klantenbestand”, vertelt Joosse. „Daarnaast bedienen we bedrijven en instellingen en jaarlijks een handjevol particulieren. Eigenlijk hoeven we niet heel veel acquisitie te plegen, omdat we in het Zeeuwse als middelgroot bureau zo’n beetje het enige groene landschapsbureau zijn dat op deze schaal opereert. Overheden en bedrijven weten ons goed te vinden.”
Joosses collega José Simonse, tuin- en landschapsarchitect, zegt te verwachten dat er ook in de toekomst genoeg werk zal. Een bescheiden groei is dan ook zeker denkbaar, meent hij, ofschoon dat „geen doel op zich” is. „Je ziet een groeiende vraag naar projecten die aansluiten bij de belangrijke thema’s van deze tijd, zoals watermanagement, biodiversiteit, klimaatadaptatie en hittestress”, legt Simonse uit. „Dat zijn zaken die vragen om aanleg van nieuw bos, meer groen in de stad en het terugdraaien van verstening in onze tuinen en openbaar gebied, om eens wat te noemen. Die hang naar vergroening levert ons bureau nu al extra werk op.”
Relatiemiddag
Wel blijft het volgens Simonse en Joosse een uitdaging om geschikt hbo-geschoold personeel te vinden. Joosse: „Die willen dikwijls niet naar Zeeland verhuizen of ze gaan liever bij een groter bureau aan de slag, en dan komen ze al snel buiten Zeeland terecht.” Daarom geeft het Zeeuwse bureau stagiairs van de opleiding tuin- en landschapsinrichting aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp de kans om in Borssele een interne opleiding te volgen.
Vorige maand vierde Buro Ruimte & Groen het vijfentwintigjarig bestaan met een speciale relatiemiddag in de sfeervolle boomgaard achter het kantoor. Na afloop kregen de circa vijftig gasten elk een appelboompje mee naar huis, om thuis te planten, een gebaar dat mooi aansluit bij het groene karakter van het werk dat ze bij Buro Ruimte & Groen doen. „We zijn altijd bezig met levend materiaal, met de voeten in de klei”, zegt Joosse. „Groen verrijkt de buitenruimte.”