Recept: moelleux au chocolat
Als je in een supermarkt rondloopt of in een traditioneel bakboek bladert lijkt het wel alsof er maar één graansoort bestaat. Namelijk tarwe. Dat is dan ook met recht een basisingrediënt. In tijden van overvloed betaal je er weinig voor en qua smaak is het een tamelijk neutraal bestanddeel. Maar wel met specifieke eigenschappen. Als het bloemvak in de supermarkt leeg is gehamsterd kun je zonder problemen een pannenkoekenbeslag maken op basis van spelt- en/of boekweitmeel. Maar in een recept voor een cake of taart zou ik de tarwebloem toch niet zomaar een-op-een door een alternatief graan vervangen. Als er al aan te komen is. Want voor een uitgebreid assortiment andersoortig meel moet je dus niet in de supermarkt zijn.
Ik speelde, bij wijze van alternatief voor graan, even met het idee om een cake voor bij de thee te bakken met als hoofdbestanddeel zoete aardappel. Daarna dacht ik aan brownies met een minder voor de hand liggend ingrediënt als rode bieten of zwarte bonen. Maar toen schoot me opeens een Franse klassieker te binnen waar in het geheel geen granen, groenten of peulvruchten aan te pas hoeven te komen. Er gaan alleen maar lekkere dingen in: eieren, chocola, suiker en boter. Verder niets. Luchtig is zo’n chocoladetaart wel, maar licht zal niemand hem noemen.
Ingrediënten (voor 8-10 porties)
200 g pure chocolade (cacaopercentage minstens 70 procent), 200 g roomboter, 4 middelgrote eieren, 200 g fijne kristalsuiker, snuf zout. Verder nodig: springvorm met een doorsnee van 22-24 centimeter, boter om in te vetten, cacaopoeder om te bestuiven.
Bereiding
1. Breek de chocolade in stukjes. Doe chocolade en boter in een au bain-mariepan of kom. Zet een steelpan met een bodem water op laag vuur. Plaats de au bain-mariepan of kom met chocolade en boter erbovenop en laat alles rustig smelten. Haal de pan van het vuur. Roer chocolade en boter door elkaar en laat het mengsel afkoelen tot lauwwarm.
2. Vet de bodem en de rand van de taartvorm in met boter. Bestuif de vorm met wat cacaopoeder. Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven: 155 graden).
3. Splits de eieren. Doe dooiers, suiker en zout in een mengkom en klop hiervan met een mixer of keukenmachine een luchtige en romige vla.
4. Doe de eiwitten in een andere kom. Was de gardes of de kloppers van de mixer of de keukenmachine goed af om ervoor te zorgen dat ze vetvrij zijn. Klop de eiwitten tot een stevig schuim.
5. Roer het lauwwarme chocolademengsel door de vla van eidooiers. Meng alles goed. Spatel een derde deel van het eiwitschuim door de chocolademassa. Spatel daarna voorzichtig in twee gedeelten de rest van het eiwitschuim erdoor. Probeer zo veel mogelijk lucht in het mengsel te houden. Giet het beslag in de taartvorm. Bak de taart in 30-35 minuten gaar in het midden van de oven.
6. Laat de taart op een rooster afkoelen en verwijder daarna de rand van de springvorm. De bovenkant gaat onvermijdelijk inzakken, maar dat is geen probleem. De smeuïge kern is juist een van de charmes van deze chocoladetaart.