Onderwijs & opvoeding

Omgang met EH-studenten geeft vertrekkende directeur hoop

De doofblinde vrouw straalde: doordat haar man razendsnel op haar hand schreef, kon ze meedoen aan een Bijbelkring. De christelijke gereformeerde hoogleraar prof. dr. H. G. L. Peels noemt het voorval uit zijn vroegere gemeente Zoetermeer in een boek van de Evangelische Hogeschool over hoop.

L. Vogelaar
22 April 2022 10:22
EH-directeur Van Dijk. beeld EH, Huibert van Rossum
EH-directeur Van Dijk. beeld EH, Huibert van Rossum

De Amersfoortse hogeschool bestaat 45 jaar en presenteerde daarom donderdagmiddag een boek „met bijna dertig inspirerende verhalen van mensen die er eveneens naar verlangen om een hoopbrenger te zijn in deze wereld.” „Eveneens”, want „al meer dan 45 jaar is de EH een plaats van hoop voor een nieuwe generatie”, volgens de aankondiging van de bijeenkomst in een van de nieuwste kerkgebouwen van de stad, Kruispunt Vathorst.

Els van Dijk, die na 21 jaar vertrekt als directeur, zag de boektitel ”Ik ga met je mee” terug in de 45 jaar EH-geschiedenis, „die niet altijd makkelijk was.” Ze zag het in het leven van de studenten met wie ze optrok. „Het is zo geweldig dat ze hun kwetsbaarheid durven te laten zien. Daar kunnen volwassenen veel van leren. Ik heb er bewondering voor hoe jongeren door de levensvragen heen kruipen.”

In de samenleving is grote prestatiedruk. „Maar ik wil jongeren uitnodigen vruchtbaar te zijn in dit leven: hoe kun je van betekenis zijn met wat God je gegeven heeft.”

Het afscheid valt Van Dijk zwaar. „Ik zie studenten als mensen die God op mijn weg plaatst. Ik zal hen missen.” Relativerend: „Ik geef zelf college over loslaten.”

In het boek staan wel veel verhalen die zich ver weg afspelen, vindt presentator Andries Knevel. Geen wonder, reageert de Amsterdamse voorganger Jurjen ten Brinke. „In het buitenland, in een situatie zonder luxe, zie je wat werkelijk van waarde is. Dan leer je met andere ogen kijken naar het leven hier.”

„We hebben een ingeschapen behoefte om van waarde te zijn”, zegt een andere scribent, Arie de Rover van Vaderhart.nl, een organisatie voor christelijke identiteitsontwikkeling. „Van de maakbaarheidsmythe kun je gek worden. Als je daaraan raakt, komt de Godsvraag bijna als vanzelf naar boven.”

Vastberaden

SGP-Kamerlid Van der Staaij neemt samen met zijn collega’s Bikker (CU) en Palland (CDA) de eerste exemplaren van het boek in ontvangst. Hij vertelt over een „inspirerende ontmoeting” in een opvanghuis voor ongewenst zwangere vrouwen in Gouda. Een vrouw vertelde hem hoe haar omgeving haar voor gek verklaarde toen ze ervoor koos haar zwangerschap uit te dragen. „Dat raakte me”, zegt Van der Staaij. „Het is de wereld op z’n kop. Dat inspireert me wegen te zoeken om knelpunten voor deze vrouwen weg te nemen. Ik vind het van belang om tijdens de algemene politieke beschouwingen juist zulke verhalen te vertellen.”

Niet alleen om een emotie over te brengen. „Emoties kunnen je in vuur en vlam zetten, maar kunnen ook snel inzakken. Het komt aan op vastberadenheid. Zoals president Zelenski in zijn toespraak tot de Tweede Kamer zei: De eerste tijd toont iedereen betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne, maar blijft dat zo als het wat langer duurt?”

De politicus feliciteerde de Evangelische Hogeschool met het 45-jarig bestaan. „De EH heeft een belangrijke rol gespeeld in het inspireren van mensen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer