Antibioticaresistente bacteriën kostten in 2019 zeker 1,2 miljoen levens
Resistentie tegen antibiotica heeft in 2019 aan meer dan 1,2 miljoen mensen het leven gekost. Daarmee veroorzaken resistente bacteriën meer sterfgevallen dan hiv/aids of malaria.
Dat concludeert een internationaal team van onderzoekers na een analyse van 204 landen en gebieden. De publicatie verscheen woensdag in het gerenommeerde vakblad The Lancet.
Aan infecties met antibioticaresistente bacteriën overleden in 2019 bijna 5 miljoen mensen, berekenden de wetenschappers. Daarvan zijn 1,3 miljoen sterfgevallen het directe gevolg van antibioticaresistentie. Met andere woorden: deze sterfgevallen hadden voorkomen kunnen worden met antibiotica die wél zouden aanslaan. Voor het perspectief: aan hiv/aids bezweken in 2019 naar schatting 860.000 mensen, en aan malaria 640.000 mensen.
„Deze nieuwe gegevens laten zien hoe groot het wereldwijde probleem van antibioticaresistentie is, en zijn een duidelijk signaal dat we in actie moeten komen om deze dreiging het hoofd te bieden”, stelt prof. Chris Murray, een van de auteurs van de publicatie en werkzaam aan de universiteit van Washington. De sterfte door antibioticaresistentie is het hoogst in sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië, maar ook rijke landen hebben ermee te maken.
De meeste sterfgevallen worden veroorzaakt door antibioticaresistentie in de lagere luchtwegen, zoals longontsteking, en in de bloedbaan, wat kan leiden tot bloedvergiftiging (sepsis). Hoewel resistente bacteriën voor alle leeftijdsgroepen gevaarlijk zijn, lopen vooral jonge kinderen risico. Een op de vijf sterfgevallen door antibioticaresistentie komt voor bij kinderen jonger dan vijf jaar.