Hoeksche Kist maakt cirkel rond
Je hebt Hoeksche Chips, Hoeksch Bier, én allerlei Hoeksche bomen. Bruikbaar materiaal voor een Hoeksche Kist.
Een Hoeksche Kist, die is er sinds kort. Een bijzonder product, een grafkist, gemaakt van wegens ziekte of ouderdom gekapte bomen uit de Hoeksche Waard. „Hoe mooi is het om zo de cirkel van het leven van boom en mens zin te geven”, vindt Ditje van Arkel-Moree van Uitvaartverzorging Moree.
Het concept is het gevolg van een samenwerking tussen Uitvaartverzorging Moree uit Oud-Beijerland en Martijn Trouwborst van Hoeksch Hout uit Klaaswaal. Trouwborst timmerde ooit eens voor een kennis een grafkist van een echte Hoekschewaardse boom. „Je kunt bomen die gekapt zijn een tweede leven geven met allerlei bestemmingen”, legt Ditje van Arkel-Moree uit, „maar dat idee van een kist is bij Martijn blijven hangen. We hebben er samen over nagedacht en zo is dit natuurlijk product ontwikkeld. Het is echt lokaal, ambachtelijk en met veel zorg en liefde voor het materiaal gemaakt.
Als een boom gekapt is blijkt er vaak geen goede bestemming of doel voor te zijn en komt het uiteindelijk vaak in de versnipperaar. Door er een grafkist van te maken geef je zo’n boom een mooie bestemming. Daar zit een mooie symboliek in. Zo’n boom is ooit als klein zaadje geplant, opgegroeid, ziek geworden en uiteindelijk dood gegaan. En dan nu wordt zo’n boom gebruikt om er een geliefde in te leggen en beiden terug te geven aan de aarde. De cirkel van leven en dood van mens en boom is daarmee rond. Bovendien wordt voor elke afgenomen kist een gedenkboom op het eiland geplant, en daarmee is het helemaal circulair.”
Imago
„Ik liep al langer rond met het idee om als meubelmaker eens een mooie grafkist te maken, helemaal afgestemd op de persoonlijke wensen van iemand”, vertelt Martijn Trouwborst, „juist ook om het toch wat macabere imago er wat van af te halen. En toen kreeg ik daadwerkelijk een verzoek van een man die ernstig ziek was. Hij was een fervent houtbewerker en vroeg me een kist te maken van een boom uit de Hoeksche Waard. Dat heb ik gedaan, de man overleed korte tijd later en de uitvaart ging via Moree. Ik had nogal dikke plakken geschaafd, de kist was daardoor erg zwaar, die uitvaart herinneren ze zich nog goed bij Moree. Vervolgens ben ik in samenspraak met Moree het concept verder gaan ontwikkelen en zo ontstond de Hoeksche Kist.”
Net toen het prototype uitgekristalliseerd was brak in het voorjaar 2020 de coronapandemie uit. „We vonden het niet zo chique om de kist toen te introduceren”, vervolgt Martijn, „dat hebben we daarom uitgesteld tot voorjaar 2021.”
De grafkist is een echt ambachtelijk product, benadrukt Trouwborst. „Ik gebruik daarvoor alle boomsoorten. Aan een kist ben ik zeker anderhalve dag bezig. Het is handwerk en je wilt een product waar zoveel emotie omheen zit uiteraard perfect hebben.” Hij wijst op details, zoals het deksel dat helemaal over de kist gaat, en de afsluiting van stevige houten pennen. „Soms laat ik ook bewust een stukje boomschors aan het hout zitten.” De kist is rechthoekig van vorm, zonder de vaak voorkomende ‘knik’, heeft een lange doorlopende greep aan de zijkanten en de bekleding aan de binnenzijde is gemaakt van ongebleekt katoen.
Liefde voor natuur
Er wordt goed op gelet dat zo’n kist voldoet aan milieu-eisen en de Wet op de lijkbezorging. Gekapte bomen in de Hoeksche Waard krijgen een boompaspoort. Zo is het verwerkte hout altijd te herleiden, waar de boom heeft gestaan en waarom en wanneer die gekapt is.
Aan de kist hangt wel een prijskaartje, ze kosten 1499 euro per stuk. „Dat is best prijzig”, beaamt Ditje, „dit is met name voor mensen met liefde voor de natuur en de Hoeksche Waard en mensen die het verhaal hierachter begrijpen en de gedachte achter dit bijzondere product waarderen. Dat blijkt ook wel, want sinds de introductie hebben we in korte tijd al een aantal begrafenissen verzorgd waarbij men koos voor de Hoeksche Kist.”
Bij elke Hoeksche Kist wordt een gedenkboom (Witte Himalaya Berk) geleverd, die nabestaanden kunnen opdragen aan hun overleden dierbare. Deze boom kan in eigen tuin worden geplant of in een boomplantproject in de Hoeksche Waard.
De Hoeksche Kist is uitsluitend te leveren via Moree.
Meer informatie: www.uitvaartverzorgingmoree.nl of www.hoekschhout.nl