Collin Hansen (VS): „De jonge radicalen zijn nu leiders van kerken”
De radicale jonge christenen in Amerika, die de stoot gaven tot het ”nieuwe calvinisme”, zijn volwassen geworden en bekleden nu leidersposities, stelt de Amerikaanse theoloog Collin Hansen.
Hansen is vicepresident van The Gospel Coalition en hoofdredacteur van de website van TGC, goed voor veertig miljoen bezoekers per jaar. Hij raakte vooral bekend met zijn bestseller ”Young, Restless, Reformed, A Journalist’s Journey with the New Calvinists” (2008). Daarin laat hij zien hoe Amerika destijds onder jongeren een opleving van traditionele gereformeerde theologie beleefde, gecentreerd rond voorgangers als Tim Keller, John Piper, John MacArthur en calvinistische veteranen als R. C. Sproul en J. I. Packer.
Hansen, die bezig is met een biografie over de ernstig zieke Tim Keller, was enthousiast over deze herleving van het calvinisme, zo eindigde hij zijn boek. „Ik zie honger naar Gods Woord, passie voor evangelisatie, streven naar heiliging. Dat is geen herleving van calvinisme, dat is de opwekking zelf”
Hoe is het met deze opwekking afgelopen?
„Iedere revival heeft een begin- en een eindpunt, in dit geval van 2000 tot 2010. Maar ook als een opwekking stopt, transformeert zij nog steeds de kerk. Dat is nog steeds het geval bij de nieuwe calvinisten, die het evangelische en gereformeerde niet als tegenstellingen zien. Gospel Coalition streeft niet naar een opwekking, maar wil christenen toerusten om God te eren in deze wereld. Dat doel blijft na deze opwekking.”
Toen Hansen het boek schreef, hadden veel van die jongeren hun theologische opvattingen opgedaan door het lezen van boeken en het beluisteren van preken, zo blikt hij terug op zijn geruchtmakende bestseller. „Zij vertegenwoordigden opvattingen die destijds haaks stonden op die van hun ouders en hun kerken. Maar deze jonge radicalen zijn nu volwassen geworden en hebben kinderen. Daarom heb ik met Tim Keller de New City Catechismus geschreven, gebaseerd op onder meer de Heidelbergse en de Westminster Catechismus. De jongeren hebben kerken gesticht of namen hun plaats in gevestigde kerken in. De Gospel Coalition begon als een protestbeweging maar heeft nu een andere protestbeweging uitgelokt: de organisatie roept weerstand op.”
Welke reacties?
„Na president Obama kwam Amerika in een heel andere richting terecht, met name op het gebied van de seksuele ethiek. Trump veroorzaakte op dit punt een fragmentarisering onder christenen. Gospel Coalition heeft zich altijd gekeerd tegen theologisch liberalisme én religieus rechts. Toen de beweging in Amerika voor erkenning van homoseksualiteit uitmondde in de legalisering van het homohuwelijk, kwam vlak daarna het propageren van de rechten van de transgenders, waartegen TGC zich direct heeft uitgesproken. Het klimaat is harder geworden. De periode na 11 september 2001 laat in Amerika de snelste kerkelijke leegloop ooit zien. Onze focus is nu gericht op evangelisatie en het bouwen van sterke kerken die de huidige vijandige cultuur kunnen weerstaan.”
In zijn nieuwste boek ”Rediscover Church” (vertaald als ”Herontdekking. Waarom zou ik naar de kerk gaan?”, uitg. Geloofstoerusting), samen geschreven met Jonathan Leeman en in twintig talen vertaald, doet Hansen in coronatijd een pleidooi voor de kerk als gemeenschap. „Mensen lijden aan het feit dat zij niet bij elkaar komen. Dat is vooral in Amerika het geval waar de vaccinatiegraad laag is en men nog niet kan komen tot een situatie van normaal zoals in Europa. Veel mensen hebben de kerken verlaten of zijn gewoon verdwenen. Kerken die op het punt stonden om te verdwijnen, zijn nu definitief dicht. Het is nu de roeping van de kerk om de verdwaalde schapen weer op te zoeken.”