Kerk & religie

Dr. P. J. Visser: Het is geen vraag of God verzoening wil

In de heilsgeschiedenis van God staat verzoening centraal, aldus M. M. Jonker-Hakkert, voorzitter van de Hervormde Vrouwenbond. „Met het thema ”Verzoening door het bloed van het Lam”, dat we op deze bondsdag overdenken, zien we de Heere in Zijn hart.”

Van een medewerker
22 September 2017 10:25Gewijzigd op 17 November 2020 02:26
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

De Hervormde Vrouwenbond hield donderdag in de Veluwehal in Barneveld de jaarlijkse bondsdag. Dr. P. J. Visser, hervormd predikant in Amsterdam, verzorgde de hoofdlezing over verzoening die bereid is en ook werkelijkheid wordt. „In het verzoeningswerk komt God Zelf aan het licht en gaat het over het hart van God”, aldus dr. Visser. „Het is geen vraag of God verzoening met ons wil. Verzoening is een feit van Gods liefde. Toen wij onze liefde voor Hem stukbraken, bleef Hij Dezelfde in Zijn grote liefde.” Gods boodschap was: „Ik zal vijandschap zetten tussen u en tussen deze vrouw.” Dr. Visser: „Het kwam dus bij Hem vandaan. Hij wacht niet op u of op mij.”

Verzoening hangt niet van de mens af, aldus de predikant van de Amsterdamse Noorderkerk. De offers die in de tempel werden gebracht, waren een zichtbaar getuigenis dat er verzoening was. Er vloeide bloed. Altijd hing er een rookpluim boven de tempel. „De verzoening die Hij bereidde, vond haar climax in de kruisiging. Die dag heeft God Zijn liefde bevestigd jegens ons.”

Verzoening door het bloed is nodig, stelde dr. Visser. Verzoening wil Hij aan ons kwijt. Genade wordt bewezen door recht. Er moet recht gedaan worden aan Gods recht. Gods liefde uit zich in rechtvaardigheid en barmhartigheid, aldus de predikant.

Lam

In het tweede deel van de lezing stond dr. Visser stil bij verzoening die werkelijkheid wordt. Opnieuw stelde hij dat het geen vraag is of God ons met Zich wil verzoenen. „Hij geeft het. In Exodus 12 mocht het hele gezin eten van het lam. Hij zorgt voor het lam. Op Grote Verzoendag werd de zegen op heel het volk gelegd. In Handelingen 2 lezen we dat ieder zich moest laten dopen tot vergeving van zonden. Hij sluit niemand uit.”

Dr. Visser zei nergens in de Bijbel te lezen „dat we maar veel moeten bidden of dat het ons gegeven moet worden.” De vraag hoe ik een genadig God krijg, is volgens hem „roomse praat in een reformatorisch gewaad. Het is alsof ik God genadig moet krijgen, terwijl het erom gaat dat God mij zover moet krijgen dat ik uit genade ga leven.” Dat verzoening een feit is, wordt alleen tot werkelijkheid door persoonlijke bekering, aldus de predikant. Dat voltrekt zich volgens hem niet in een systeem, „maar als een bevel tot geloof en bekering en een belofte dat Hij verzoening schenkt.”

Is het geen worsteling om dat te aanvaarden, luidde een van de vragen tijdens de forumbespreking. „Geloven dat Hij verzoening schenkt is geen redeneergeloof”, aldus dr. Visser. „Het is het nochtans van het geloof. De Heilige Geest leert je tegen je eigen hart in te geloven.” Dat geloof je geschonken moet worden, is waar, stelde hij. „Maar te zeggen niet te kunnen geloven is gereformeerde gelegitimeerde ongelovigheid.”

Heilig jaloers

Geerke den Hartog-van Voorthuijzen vertelde hoe haar verzoening werd geschonken. Ze zei uit een warm nest te komen waarin ze als kind heilig jaloers werd gemaakt. „Als puber ging ik mijn eigen gang. Maar mijn geweten sprak.” Tot aan haar belijdenis zag ze op zichzelf. „Was ik wel goed genoeg?” Tot ze een kaart kreeg met de tekst: „Maar wat verwacht ik, o Heere, mijn hoop die is op U.” „Ik kon van mezelf afzien. Alleen het bloed van het Lam kon me verzoenen. Ik mag nu leven in Zijn volheid.”

Hans ten Klooster, directeur van stichting In de Rechte Straat (IRS), sprak over het delen van het Evangelie met de rooms-katholieke naaste. Vervolgens vertelde Anita van der Maas-Faaij hoe haar rooms-katholieke leven veranderde in een protestants leven en zij in het verlossingswerk van Christus deelt.

Jan Peter Teeuw (piano) en Peter Koetsveld (klarinet) zorgden op de bondsdag voor muzikale intermezzo’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer