Amnesty: meer dan 3000 gezondheidswerkers overleden door corona

13 July 2020 06:46Gewijzigd op 16 November 2020 19:51

Regeringen moeten verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van duizenden gezondheidswerkers en anderen met essentiële beroepen die ze niet hebben kunnen beschermen tegen het coronavirus. Dat staat in een nieuw rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarin de ervaringen van gezondheidswerkers over de hele wereld worden gedocumenteerd.

Uit analyse van de beschikbare gegevens blijkt dat wereldwijd meer dan 3000 gezondheidswerkers zijn overleden aan het coronavirus. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger.

Tot de landen waar de meeste slachtoffers vielen, behoren de Verenigde Staten (507), Rusland (545), het Verenigd Koninkrijk (540, onder wie 262 mensen die in de sociale zorgverlening werkten), Brazilië (351), Mexico (248), Italië (188), Egypte (111), Iran (91), Ecuador (82) en Spanje (63).

In verschillende landen zijn mensen ontslagen of werden disciplinaire maatregelen tegen hen genomen omdat ze zich uitspraken over de corona-aanpak. Amnesty documenteerde ook verschillende gevallen waarbij mensen die in de zorg of andere essentiële beroepen werken, vanwege hun werk zijn gestigmatiseerd en met geweld te maken kregen.

Gezondheidswerkers meldden een ernstig tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen in bijna alle landen en gebieden die Amnesty onderzocht. Naast de onveilige werkomstandigheden heeft Amnesty ook vastgesteld dat mensen in de zorg geen eerlijk loon kregen of soms zelfs helemaal niet werden betaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer