Buitenland

Noodmaatregelen Italië voor migranten

De Italiaanse regering heeft woensdag noodmaatregelen afgekondigd om beter te kunnen reageren op de groeiende stroom illegale migranten naar Italië.

AP
21 March 2002 10:06Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

Er wordt geld vrijgemaakt om de capaciteit van de noodopvang te vergroten en de asielprocedures te versnellen. Aanleiding was de aankomst maandagavond in Sicilië van een schip met ongeveer 1000 asielzoekers, waarschijnlijk voor het merendeel Turkse Koerden. Volgens berichten in de Italiaanse media zouden er nog meer schepen met migranten op weg zijn naar Italië, maar het ministerie van Defensie, verantwoordelijk voor de kustwacht, heeft dat ontkend. Inmiddels is op Sicilië de noodtoestand uitgeroepen.

De komst van het schip heeft binnen de Italiaanse regering tot een debat geleid of er wetgeving moet worden ingevoerd om het aantal migranten te beperken, of dat de duizenden vluchtelingen die ieder jaar per boot naar Italië komen gewoon moeten worden opgenomen.

Minister Umberto Bossi van de rechtse Lega Nord heeft een wetsvoorstel ingediend waardoor immigranten die geen werk hebben kunnen worden uitgezet. Ook pleit Bossi voor een restrictiever toelatingsbeleid. Hij zei woensdag dat het tijd is om het wetsvoorstel, dat al is aangenomen door de Senaat en nu voor aanvaarding bij het Lagerhuis ligt, in verhoogd tempo aan te nemen. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft woensdag gezegd dat het wetsvoorstel de rechten van asielzoekers schendt.

Voor de opvang en verzorging van de bootvluchtelingen kan Italië beschikken over Europese financiële steun. Dat heeft woordvoerder Leonello Gabrici van de Europese Commissie woensdag gezegd. In het Europese vluchtelingenfonds is jaarlijks 40 miljoen euro beschikbaar voor alle lidstaten samen. Van het vluchtelingenfonds is 25 miljoen euro per jaar bedoeld voor structurele verbetering van vluchtelingenopvang. Zo heeft de EU voor de Zuid-Italiaanse havenstad Bari een textielatelier voor vluchtelingen betaald. De resterende 15 miljoen euro per jaar is bestemd voor noodhulp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer