Buitenland

VS en Rusland beëindigen besprekingen over nucleaire ontwapening

Rusland en de VS hebben de besprekingen over het redden van hun laatste grote nucleaire ontwapeningsovereenkomst al na een dag beëindigd. Voor het overleg was twee dagen uitgetrokken. „Het overleg tussen de twee landen over strategische stabiliteit is voorbij”, schreef de Russische diplomaat Michail Oeljanov maandagavond op Twitter.

ANP/DPA/RTR
22 June 2020 20:32Gewijzigd op 16 November 2020 19:39
beeld EPA
beeld EPA

Beide partijen willen een verklaring afleggen. Oeljanov, de vertegenwoordiger van Rusland bij internationale organisaties in Wenen, heeft niet gezegd wanneer die verklaring gepland staat. De speciale afgezant van de Amerikaanse regering voor ontwapeningskwesties, Marshall Billingslea, kondigde voor dinsdag een persconferentie aan over de resultaten.

Voor Rusland leidde viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov de onderhandelingen. Er was vanaf het begin geen grote hoop op een akkoord. Washington wilde Peking opnemen in een nieuw ontwapeningsverdrag om strategische kernwapens te beperken. Maar dit is niet gebeurd. Het huidige Nieuwe Start-verdrag loopt over acht maanden af, op 5 februari 2021. Dan zou er voor het eerst in decennia geen verdrag zijn dat grenzen stelt aan de voorraad strategische kernwapens.

Rusland en de VS verbraken eerder dit jaar het uit 1987 stammende INF-verdrag voor de beheersing van nucleaire wapens. De VS dreigden onlangs ook het Nieuwe Start-verdrag tegen de verspreiding van strategische wapens te verscheuren. Dat verdrag uit 2010 is het laatste nog lopende wapenbeheersingsverdrag, maar moet dit jaar vernieuwd worden.

Het Nieuwe Start-verdrag beperkt het aantal kernkoppen dat beide landen mogen bezitten tot maximaal 1550 ieder. Als beide partijen daarmee instemmen, kan het met maximaal vijf jaar worden verlengd.

De Amerikaanse president Trump heeft China herhaaldelijk opgeroepen om zich bij de Verenigde Staten en Rusland te voegen in de besprekingen. China, dat naar schatting ongeveer 300 kernwapens heeft, heeft het voorstel van Trump steeds verworpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer