Britse winkelverkopen hard omlaag door coronacrisis
De Britse detailhandelsverkopen zijn in maart flink gedaald, ondanks dat de Britten massaal gingen hamsteren vanwege de coronapandemie. Dat maakte het Britse nationale statistiekbureau bekend.
De verkoop inclusief autobrandstof daalde met 5,1 procent vergeleken met een maand eerder. Economen hadden in doorsnee op een daling van 5 procent gerekend. In het land zijn eigenlijk alleen supermarkten, apotheken en andere essentiële winkels nog open. Bij de rest kan op zijn vroegst in mei weer geshopt worden.
De verkopen van kledingwinkels daalden met een derde en ook autobrandstof werd haast een vijfde minder verkocht. Alleen de verkoop van voedsel zat nog in de lift. Door hamstergedrag gingen die met meer dan 10 procent omhoog.
Alcoholverkopen stegen met 31,4 procent, de grootste stijging sinds 1988 toen werd begonnen met het bijhouden van de gegevens. Nu Britten niet meer naar de pub kunnen, lijken ze het thuis gezellig te maken. De verkopen van alcohol in supermarkten, waar het leeuwendeel van de drank wordt verkocht, is niet meegeteld in dat cijfer.
Ook gingen Britse consumenten vaker online om te winkelen. De onlineverkopen waren goed voor 22,3 procent van alle verkopen en ook dat is een record.
Het gaat om de eerste maand waarin de coronacrisis volledig doorwerkt in de cijfers. In februari gingen de winkelverkopen nog met 0,3 procent omlaag. Die gegevens werden verzameld voor de coronacrisis echt toesloeg in Groot-Brittannië.
In het Verenigd Koninkrijk zijn tot dusver bijna 426.000 mensen getest op het coronavirus, bleek donderdag. Daarvan bleken ruim 138.000 personen het virus ook daadwerkelijk te hebben. Ook prominente Britten als premier Boris Johnson en prins Charles zijn eerder besmet geraakt. Het officiële dodental stond donderdag op 18.738.