Russische kunst naar Nederland

Oude Hollandse meesters zijn populair in Rusland, maar ondertussen raken Russische kunstschilders hier steeds gewilder. Mede dankzij Larisa Pierik uit Nordhorn. Zij bestormt de Hollandse kunstmarkt met werk dat niet onderdoet voor een Rembrandt en er zelfs op lijkt.

tekst Gert Janssen, beeld Vidiphoto
29 November 2019 12:48Gewijzigd op 16 November 2020 17:38

In Duits en gebroken Nederlands vertelt de geboren Russische over haar verleden, haar opleiding en haar kennismaking met de inmiddels gepensioneerde salesmanager Hennie uit Hengelo. Larisa studeerde in Sint Petersburg om lerares Engels en kunstdocente te worden. Na drie jaar voor de klas startte ze een eigen succesvolle onderneming in de consultancy. Die ging tenonder in de economische crisis.

De Hollandse Hennie en Russische Larissa ontmoeten elkaar op een terras in Sint Petersburg. De vonk springt over en op 16 april 2016 trouwt het verliefde stel. Larisa trekt bij Hennie in, die op dat moment in het Duitse Nordhorn woont. Voor het Duitse taalexamen slaagde ze cum laude. Tegenwoordig verdiept ze zich in het Nederlands: de vijfde taal die ze hoopt te gaan spreken.

Larisa start kort na het trouwen in Nordhorn opnieuw een eigen zaak. „Ik was verrast dat er in Nederland zoveel artgaleries zijn en dat er zoveel mensen interesse in kunst hebben. Maar wat hier ontbreekt, is voldoende aanbod van kwalitatief hoogwaardige, figuratieve schilderkunst. Er is veel abstract met felle en vrolijke kleuren, maar de combinatie met modern-realisme onbreekt. En dat is juist in Rusland voldoende aanwezig, met name bij hen die gestudeerd hebben aan de kunstacademie in Sint Petersburg.”

Deze prestigieuze Repin Academy of Fine Arts is gespecialiseerd in de Old Dutch Masterclass. Niet voor niets is de academie in Sint Petersburg gevestigd: dat is de stad van tsaar Peter de Grote, die er huizen op palen bouwde naar Nederlands voorbeeld, de meest Hollandse plek van Rusland. Kunstenaars uit de hele wereld doen er alles aan om toegelaten te worden. Alleen de allerbesten zien die droom werkelijkheid worden. En met dit neusje van de zalm doet de Russische kunstdocente zaken. „Ik wil alleen topstukken hiernaartoe halen. Ieder schilderij, ingelijst door Hennie, is voorzien van een certificaat van echtheid. De definitieve keuze maak ik zelf op basis van foto’s.”

Waarom verkoopt ze op de Nederlandse markt en niet op de Duitse? „Nederlanders hebben meer oog voor kleur. Bovendien zijn ze opener en directer. Als ze iets niet mooi vinden, zeggen ze ook waarom niet. En dat is prettig, daar leer ik van”, vertelt Larisa in haar woning, die vanwege de vele indrukwekkende figuratieve schilderijen aan de wand zelf wel wat op een kunstgalerie lijkt,

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer