Meer controle over het web met myndr’s thermostaatknop?
Hij oogt als een roomkleurige waterdruppel met twee batterijen in zijn ‘rug’ en vijf ‘oogjes’ in zijn borstkas. Door aan de druppel te draaien regel je je toegang tot internet. Meer of minder games, sites, (social) media. Werkt dat?
Ruim 98 procent van de Nederlandse huishoudens heeft internettoegang becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2017. De router van je internetprovider vormt doorgaans de poort naar de digitale snelweg; laptops, tablets, smartphones en screens maken er –al dan niet draadloos– verbinding mee. Als je niet oppast stuiven sites, apps, games en multimedia ongehinderd door de poort de kamers van je huis binnen en sta je 24/7 in contact met die virtuele wereld. Hoe krijg je grip op de hoeveelheid en de aard van al die content? Toezichtapps, routerinstellingen en filters van internetproviders kunnen helpen, maar ze zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk of bieden gebruikers geen mogelijkheid om zélf het heft in handen te nemen.
Sinds enkele weken is er een nieuwe internettoegangregelsysteem op de markt –myndr–, waaraan die minpunten niet zouden kleven. Tijd voor een test.
Inhoud
Het formaat van het pak –25 x 13 cm– wekt geen hoge verwachtingen, de slogan erop wel: „Doe meer met myndr…” De verpakking bevat de volgende onderdelen:
een soort basisstation, de myndr wifi, die door middel van een netwerkkabel aan de router moet worden verbonden
de myndr switch: een soort roomkleurige waterdruppel, die de toegang tot internet moet regelen.
een netwerksnoer
een (usb-)oplaadsnoer, inclusief adapter
twee batterijen voor de switch
een ophangsysteempje, inclusief twee schroeven en twee pluggen
Installatie
De aansluiting van de myndr wifi en de switch is een fluitje van een cent. De handleiding legt duidelijk uit welke stappen je moet zetten en de illustraties zijn helder. Klein aandachtspunt: de router moet wel een vrije netwerkpoort hebben, anders is het basisstation niet (direct) aan te sluiten, en er moet een stopcontact in de buurt zijn om de myndr wifi van stroom te voorzien.
Na vijf minuten staat de myndr wifi naast de router en hangt de druppel met dubbelzijdig tape op een tussendeur. Het basisstation heeft inmiddels een eigen netwerk met wachtwoord gecreëerd. De druppel regelt de toegang vanuit dat netwerk naar het wereldwijde web. Eerst moeten alle apparaten in huis met het nieuwe netwerk worden verbonden. Via de bijgeleverde QR-codes of wachtwoorden is dat een fluitje van een cent.
Om te voorkomen dat de kinderen (en jijzelf) nog steeds via het oude netwerk de digitale snelweg op gaan, raadt myndr aan om dat uit te schakelen. Via de myndr-site (of de handleiding van de fabrikant van de router) is ook dat een simpel klusje. Tijd om de vijf standen uit te proberen.
Werking
In stand 5, ”Alles aan”, wijst de punt van de druppel omhoog en zijn alle glazen ‘oogjes’ onbedekt. Volgens myndr is het internet nu „even snel, even toegankelijk (en even afleidend :-)) als jullie gewend zijn.” Dat van die toegankelijkheid klopt wel, dat van die snelheid niet.
Allereerst lijkt het basisstation alleen met een 2,4 Ghz-band te werken, waardoor we de snelheden die we vroeger op onze 5 Ghz-band bereikten, bij lange na niet halen. Vijf tests via de app Speedtest leveren nu een gemiddelde van 42 Mbs (download) en 19 Mbs (upload) op, terwijl het gemiddelde van diezelfde tests (in dezelfde situatie) op ons oude 5Ghz-netwerk op resp. 90 Mbs en 100 Mbs lag. Wanneer we de snelheden van het myndr-netwerk vergelijken met die op ons oude 2,4 Ghz-netwerk liggen ze resp. 25% en 40% lager (42 Mbs vs. 56 Mbs en 31 Mbs vs. 19 Mbs).
In stand 4 , ”Veilig en vrij”, worden goksites, gewelddadige sites en porno „zoveel mogelijk gefilterd”, belooft myndr. Tja, dat blijken er niet heel veel te zijn… We zullen geen voorbeelden noemen, maar als je zoekt naar willekeurige goksites, komen er heel wat in beeld. En de knop ”Speel nu” werkt dan prima.
In stand 3, ”Ongestoord ontspannen”, komen ook social media op de blocklist te staan. Dat werkt aardig: bekende voorbeelden als Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat werken inderdaad niet meer. Als je echter googelt op alternatieven voor deze ‘grootmachten’ komen er echter heel wat voorbij die het in standje 3 nog prima doen. Tumblr bijvoorbeeld, en Reddit.
In stand 2, ”Werken zonder afleiding”, worden ook games en streaming video afgesloten. Handig voor kinderen die zich op hun huiswerk willen concentreren… Inderdaad komen bekende games en veel filmpjes nu niet meer de kamers in. maar ook nu geldt: met een beetje puzzelen is er veel te vinden wat wel werkt.
In stand 1, ”Even niet online”, werkt niets meer, alleen de telefoonverbinding en een „essentiële service”, zoals schoolsysteem Magister. Onze zoon moet grinniken om dat „essentiële” en lacht even later als blijkt dat Magister het toch niet doet in deze stand.
Pluspunten
Hét grote voordeel van myndr is het gebruiksgemak. Terwijl je met andere regelmogelijkheden, zoals toezichtapps en parental control binnen de router, uren bezig bent met installeren, regelen en monitoren, is dit systeem binnen 5 minuten gebruiksklaar en zeer makkelijk te bedienen: kwestie van draaien aan een knop, alsof je de radiator harder en zachter zet.
Een ander voordeel is dat de druppel voor iedereen duidelijk aangeeft welke internetregels er op enig moment gelden. Het systeem kan zo een goed hulpmiddel zijn om het gesprek over internet- en appgebruik aan te gaan en rust rond huiswerk en stille tijd te realiseren.
Een derde voordeel is dat de myndr niet alleen het draadloze internetverkeer binnenshuis kan regelen, maar ook (een deel van) het bedrade verkeer. De handleiding besteedt er –vreemd genoeg– geen aandacht aan, maar het basisstation beschikt over een vrije netwerkpoort waarop één apparaat aangesloten kan worden. In ons geval was dat het accesspoint op de eerste verdieping, waardoor alle apparaten die op dat toegangspunt zijn aangesloten, van het myndr-netwerk profiteerden.
Bovendien neemt de myndr wifi de DNS-instellingen van de hoofdrouter over en zorgt hij ervoor dat gebruikers die niet simpel kunnen omzeilen. Handig als de hoofdrouter zoekopdrachten via de site opendns.com laat lopen, want op die (gratis) site kun je vrij simpel een basale filtering regelen.
Nadelen
Een groot nadeel van het myndr-systeem is de al eerder genoemde snelheid. Die is echt lager dan die van ons oude netwerk op een 2,4 Ghz-band en heel veel lager wanneer je haar vergelijkt met de internetspeed op een 5 Ghz-band.
In de tweede plaats is het signaal van het basisstation niet sterk genoeg om het hele huis te ‘dekken’. Dat maakt niet uit als je je accesspoint of repeater bedraad hebt aangesloten –want dan sluit je de myndr wifi gewoon bedraad tussen router en accesspoint aan–, maar anders, wordt het lastiger. Dan zou je enkele myndr wifi’s (à 189 euro) bij moeten kopen…
Ten derde is de filtering vrij grofmazig: de meest bekende social media, goksites en videodiensten worden wel geblokkeerd, maar met een beetje puzzelen vind je onbekendere alternatieven, die wel ‘gewoon’ werken.
Ten vierde is de filtering niet naar eigen inzicht aan te passen. Als je in stand 3 social media hebt geweerd en je draait door naar stand 2 –geen entertainment–, dan blijf je in die nieuwe positie automatisch ook social media blokkeren; je kunt dus niet social media toelaten en games blokkeren. Ook kun je niet zelf bepaalde apps, games of sites op een eigen blacklist zetten.
Tot slot is de filtering –in stand 3 en 4– vrij makkelijk te omzeilen door op mobiele telefoons en tablets een vpn-server te installeren. Mijn zoon van 16 had dat binnen 5 minuten voor elkaar, waarna hij elke site kon bezoeken en elke game kon spelen die hij wilde. (Uiteraard volgde er daarna wel een gesprek met pa…)
Overigens kunnen toekomstige updates mogelijk enkele van deze nadelen verhelpen, aldus een woordvoerder van myndr. Zo zouden gebruikers dan wellicht handmatig apps of sites op een blacklist kunnen zetten.
Conclusie
Een nieuw systeem om „digitaal detoxen” te stimuleren en onze „relatie met internet” te verbeteren is per defintie toe te juichen. De gebruiksvriendelijkheid van myndr –een draai aan een knop– is uniek en zeker voor digibeten een uitkomst. De suggestie om met elkaar rond de keukentafel te gaan zitten en regels rond internetgebruik vast te stellen is zeker bruikbaar. Dat geldt ook voor de tip om een dag op te delen in stukken, waarvoor steeds een andere ‘thermostaatstand’ geldt. Maar als je myndr wilt gebruiken als een waterdicht internetregelsysteem met uitgebreide, aanpasbare filteropties per gebruiker en apparaat, dan moet je op zoek naar iets anders. Zeker als je wat oudere kinderen hebt die niet helemaal digibeet zijn. Wie echter een eenvoudig bedienbare internetafstandsbediening zoekt, vindt waarschijnlijk geen betere kandidaat dan de myndr.
Andere filtervormen
Naast het systeem van myndr zijn er talloze andere reguleringsopties op de markt. Ze zijn in te delen in verschillende categorieën, zoals: filtering door de internetprovider, filtering via regels in de router en filtering via apps op devices.
Twee bekende providers die gefilterd internet op de markt brengen, zijn Kliksafe en Solcon. Als gebruiker kun je kiezen welk soort filtering je wenst: van streng tot minder streng. Op de sites www.kliksafe.nl/blogs/onderwijs/hoe-werkt-ons-filter/ en https://www.solcon.nl/particulier/isa/ staat meer uitleg over de werking van de verschillende filters.
Filtering met behulp van opties in de router staat of valt met het instellingenmenu van het apparaat: met de ene router is veel mogelijk, met de andere bijna niets. Veel internetproviders willen niet dat hun klanten gaan ‘rommelen’ met de geleverde apparatuur en versturen daarom routers waarin maar weinig te regelen is. Vandaar dat meer ervaren gebruikers nogal eens een eigen router achter (of in plaats van) de router van de internetprovider plaatsen.
Regelopties waarover de meeste routers beschikken zijn: MAC-filtering en een soort ECO-stand. Met behulp van MAC-filtering kun je aangeven welke devices wél en welke geen verbinding met het thuisnetwerk mogen maken. Met de ECO-stand stel je in wanneer de wifi aan en uit gaat. Op sommige routers zijn de zogenoemde DNS-instellingen aan te passen, waarmee je een soort basale filtering kunt regelen (zie: www.opendns.com). Wie echt kennis van zaken heeft en over een geavanceerde router beschikt, bouwt een eigen netwerk met zelf ingestelde (proxy)servers en regelt de toegang per apparaat en gebruiker naar eigen inzicht.
Tot slot zijn er gratis en betaalde apps als Qustodio en Net Nanny om de toegang tot sites en programma’s in te perken en/of te monitoren. Het nadeel is dat je ze meestal op elk afzonderlijk apparaat moet installeren en dat je goed in de gaten moet houden of alles nog naar behoren werkt.
Hoe je de toegang tot internet ook regelt, de communicatie met de gezinsleden over het systeem is minstens zo belangrijk. Leg in ieder geval uit wat het doel van de regulering is: niet het opleggen van nare regeltjes om de regeltjes zelf, maar het opwerpen van een vangrail om internetverkeer in goede banen te leiden en ongelukken te voorkomen. Welke forums, boeken en sites je ook raadpleegt, vergeet de belangrijkste Handleiding niet te lezen…