Euronext heeft last van slappe handel
De omzet van Euronext heeft het afgelopen kwartaal geleden onder de slappe handel op de beursvloeren. Het aantal effectentrans-acties nam met 14,5 procent af ten opzichte van het tweede kwartaal in 2003.
Daarnaast stonden de inkomsten onder druk door de heftige concurrentieslag met de beurzen in Londen en in Frankfurt.
In de strijd om het behoud van marktaandeel heeft beursuitbater Euronext de handelstarieven scherp verlaagd. Daardoor ontving het bedrijf gemiddeld bijna 14 procent minder per transactie op de beurs, zo blijkt uit de omzetcijfers die vrijdag werden gepubliceerd. De Europese Commissie doet momenteel onderzoek naar de handelstarieven van Euronext.
De slappe beurshandel en de lagere tarieven leidden ertoe dat Euronext de omzet uit de effectenhandel met meer dan 26 procent zag dalen. De inkomsten kwamen in het tweede kwartaal uit op 35,8 miljoen euro, tegen 48,5 miljoen euro een jaar eerder. Samen met de handel in derivaten en de verkoop van software vormt de effectenhandel de belangrijkste inkomstenpost van het beursbedrijf.
De totale omzet van Euronext, waarbij de aandelenbeurzen van Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon zijn aangesloten, kwam uit op 225,9 miljoen euro. Dat betekent een daling van ruim 5 procent. Over het eerste halfjaar werd wel een omzetstijging genoteerd: van 2,3 procent tot 462,6 miljoen euro.
Het afgelopen kwartaal haalde Euronext meer geld op met de verkoop van software. Ook de inkomsten uit nieuwe beursnoteringen stegen weer. De beurzen van Euronext konden in het tweede kwartaal zes nieuwe introducties verwerken, waarvan die van de Franse fabrikant van vliegtuigmotoren Snecma de belangrijkste was. Alleen al in de maand juli, die in het derde kwartaal van het boekjaar valt, liep het aantal noteringen op tot acht.