Buitenland

Lage opkomst bij verkiezingen Congo

Voor het eerst in tien jaar mochten de kiesgerechtigden in Congo-Brazzaville een nieuwe president kiezen. De opkomst bij de verkiezingen was zondag echter niet hoog. De rij voor een bakkerij in de hoofdstad Brazzaville was langer dan die voor de meeste stembureaus.

Buitenlandredactie
11 March 2002 10:42Gewijzigd op 13 November 2020 23:27

De stembusstrijd leek bij voorbaat beslist, nadat de belangrijkste opponent van Nguesso, de voormalige premier André Milongo, vrijdag had aangekondigd zich terug te trekken. Eerder had Sassou, die vijf jaar geleden tijdens een bloedige burgeroorlog de macht overnam, al bepaald dat twee andere kandidaten niet mogen meedoen. Die belangrijke kanshebbers -ex-president Lissouba en ex-premier Kolelas- leven allebei in ballingschap.

Milongo waarschuwde zijn aanhangers voor onregelmatigheden en riep op de verkiezingen te boycotten. Hij riep zijn aanhang echter op rustig te blijven. „Mijn terugtrekking uit de verkiezingen is geen voorwendsel voor wanorde. Verkiezingen moeten niet worden verward met gewapende strijd”, aldus Milongo. De opkomst was zondag dan ook laag, in tegenstelling tot de situatie in Zimbabwe waar lange rijen kiezers stonden te wachten bij de stembureaus.

Sassou Nguesso greep in 1979 tijdens een coup de macht. Tijdens de verkiezingen van 1992 moest hij zijn macht afstaan aan Lissouba. Tijdens de korte, maar bloedige burgeroorlog van 1997, waarbij circa 10.000 mensen omkwamen, wist Sassou weer aan de macht te komen.

Als Sassou Nguesso de verkiezingen wint, zoals algemeen de verwachting is, betekent dat dat hij zijn greep op de macht versterkt en een mandaat voor zeven jaar krijgt. „De verkiezingen zijn er alleen om een regering te legitimeren die door geweld aan de macht is gekomen”, aldus advocaat Hervé Malonga, die de oppositie steunt.

Tegenstanders van Sassou beschuldigen de internationale gemeenschap van schijnheilig gedrag. In het Westen is wel veel aandacht voor de verkiezingen in Zimbabwe, die ook dit weekeinde worden gehouden, maar die in Congo-Brazzaville worden genegeerd, aldus de critici.

Volgens westerse diplomaten betekent een verkiezingsoverwinning van Sassou niet veel, nu de drie enige serieuze tegenstanders niet hebben (mogen) meedoen. De eerste uitslagen werden vandaag verwacht.

De Sierraleoonse president Ahmed Tejan Kabbah heeft vrijdag verkiezingen aangekondigd voor mei en zich beschikbaar gesteld voor een tweede termijn. Kabbah deelde mee dat het parlement wordt ontbonden op 29 maart en dat de verkiezingen worden gehouden op 14 mei.

Kabbah werd in 1996 voor een termijn van vijf jaar gekozen, maar een jaar later in een militaire staatsgreep afgezet. Nadat een West-Afrikaanse vredesmacht hem in 1998 opnieuw aan de macht had gebracht, werd zijn termijn vorig jaar verlengd om verkiezingen voor te bereiden.

Sierra Leone kampt al ruim tien jaar met een verwoestende burgeroorlog, die in 1991 uitbrak toen rebellen van het Revolutionair Verenigd Front (RUF) een opstand begonnen.

De grootste oppositiepartij van de Afrikaanse eilandengroep Sao Tome and Principe heeft zondag de parlementsverkiezingen met 51 stemmen verschil gewonnen, zo heeft een radiozender gemeld.

Na de verkiezing van vorige week lag de oppositionele Democratische Beweging Kracht voor Verandering met 68 stemmen achter op de regerende Beweging voor de Bevrijding van Sao Tome and Principe, maar moest nog in één kiesdistrict gestemd worden.

In Sao Tome and Principe, dat voor de kust van Gabon ligt, wonen ongeveer 160.000 mensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer