Buitenland

Israël breidt nederzetting uit

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft toestemming gegeven voor uitbreiding van Maaleh Adumim, de grootste Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever, met ongeveer 600 woningen. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd.

Buitenlandredactie
3 August 2004 11:03Gewijzigd op 14 November 2020 01:29

De toestemming betekent dat de nederzetting van ongeveer 28.000 kolonisten kan worden uitgebreid met ongeveer 2000 nieuwkomers.

De krant Ma’ariv meldde maandag dat het besluit ongeveer twee maanden geleden was genomen, maar geheim was gehouden om geen internationale veroordeling uit te lokken. De Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz, zei maandag tijdens een bezoek aan Maaleh Adumim dat de nederzetting aan de Israëlische zijde van de veiligheidsafscheiding moet komen die Israël momenteel bouwt.

De Palestijnse minister Saeb Erekat noemde het besluit „een flagrante schending van de routekaart, waarin Israël wordt verzocht alle activiteiten met betrekking tot de nederzettingen te stoppen.” Israël heeft in het verleden herhaaldelijk gezegd dat het alleen bestaande nederzettingen uitbreidt, met het oog op „natuurlijke groei.”

Ook de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bekritiseerden de geplande huizenbouw. Israël moet zich houden aan zijn eerdere belofte zich te onthouden van de bouw van nieuwe woningen in de nederzettingen, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Ook de Britse regering stelde dat Israël in strijd met de routekaart voor de vrede handelt als het de nederzetting uitbreidt.

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft toegezegd alle nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen, alsmede vier andere op de Westoever. Hij hoopt evenwel grote nederzettingen als Maaleh Adumim in een definitieve regeling met de Palestijnen te kunnen behouden.

Twee wegens collaboratie met Israël veroordeelde Palestijnen zijn maandag in een ziekenhuis in Gaza-stad doodgeschoten. De mannen waren in het Shifa-ziekenhuis opgenomen nadat zij gewond waren geraakt bij granaatexplosies in hun gevangeniscel. Volgens de politie zijn de moorden gepleegd door twee teams van vijf gemaskerde mannen die het ziekenhuis waren binnengedrongen.

Beide slachtoffers hadden Israëlische diensten geholpen met de liquidatie van vooraanstaande moslimextremisten. Een van hen, Mahmoud al-Sharef (52), bekende tijdens zijn proces in 1999 dat hij betrokken was geweest bij de moord op Mahmoud al-Khawja, de oprichter van de Islamitische Jihad, in 1989. De ander, Walid Hamdiyeh (42), bekende in 2002 dat hij informatie had verstrekt op grond waarvan Israël in 1993 een van de oprichters van de militaire vleugel van Hamas, Imad Akel, had kunnen liquideren.

Maandag explodeerden twee granaten in een cel waar Al-Sharef en Hamdiyeh samen met andere veroordeelde collaborateurs zaten. Zeven van hen raakten gewond en werden naar het ziekenhuis overgebracht, waar een van hen overleed. Vervolgens speelden zich wildwesttaferelen af. Rond het middaguur drongen vijf gemaskerde mannen het ziekenhuis binnen, renden naar de kamer waar Al-Sharef werd behandeld en schoten hem tweemaal in het hoofd. De vijf namen daarna de benen. De politie arresteerde een van hen.

Vijf uur later zetten ten minste twintig gewapende mannen de straat voor het ziekenhuis af. Vijf van hen renden het gebouw binnen en drongen de intensive care binnen waar Hamdiyeh werd behandeld. Zij schoten hem driemaal in het hoofd en de borst. De Hamas eiste later de verantwoordelijkheid voor deze liquidatie op.

Hoewel executies van verdachte of veroordeelde Palestijnse collaborateurs geregeld voorkomen, is het voor het eerst dat dit zo openlijk en grootschalig gebeurt.

Duizenden Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen hebben met een hongerstaking van onbepaalde duur vanaf 15 augustus gedreigd. Ze hopen daarmee betere leefomstandigheden af te dwingen. Een Palestijnse bestuursmedewerker, Taisir Nasrallah, heeft dit maandag gezegd.

Ongeveer honderd verwanten van gedetineerden die maandag in Nablus demonstreerden, eisten betere toegangsprocedures voor familieleden van gevangenen, afschaffing van eenzame opsluiting en betere medische zorg. Nasrallah zei dat de gedetineerden erkend willen worden als krijgsgevangene.

Israëlische gevangenbewaarders waarschuwden dat niet kan worden ingegaan op eisen om tijdens bezoekuren de glazen wanden tussen bezoeker en gevangene te verwijderen, het fouilleren van bezoekers te stoppen en toegang te krijgen tot een openbare telefoon. Een hoge regeringsfunctionaris waarschuwde dat de gevangenen bestaande voorrechten, zoals toegang tot kabeltelevisie, kunnen verliezen.

Er zitten in Israël ongeveer 4000 Palestijnen vast wegens deelname aan de intifada, die uitbrak in september 2000. Duizenden anderen worden vastgehouden in militaire gevangenissen. Tegen veel Palestijnse gevangenen is nooit een officiële aanklacht ingediend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer