Buitenland

Leden Lagerhuis willen ingrijpen in brexit

Stemmingen dinsdag in het Britse Lagerhuis moeten de brexit vlot trekken. Er liggen vanuit het parlement verschillende voorstellen op tafel die een no-deal-brexit moeten voorkomen.

Redactie buitenland
29 January 2019 04:05Gewijzigd op 16 November 2020 15:10
May. beeld EPA
May. beeld EPA

Hoe met het verder met de brexit? Die vraag ligt dinsdag voor in nieuwe debatten in het Lagerhuis. De brexitdeal van premier Theresa May met de EU werd twee weken geleden door het Lagerhuis met overweldigende meerderheid weggestemd.

May houdt desondanks in grote lijnen vast aan haar deal. Een aantal parlementariërs wil daarom ingrijpen en heeft moties ingediend, onder meer om het initiatief naar zich toe te trekken.

Een belangrijke, en volgens Britse media kansrijke, motie is afkomstig van parlementariërs Yvette Cooper (Labour) en Nick Boles (Conservatieven). Volgens hun motie moet de regering worden gedwongen de brexit uit te stellen als er niet op tijd een akkoord met de EU is waar het parlement mee instemt. May zou nog tot 26 februari de tijd krijgen en anders moet de brexit worden uitgesteld. Dit voorkomt de no-deal-brexit. Een grote meerderheid in het Lagerhuis wil geen chaotisch vertrek uit de EU.

Een andere belangrijke motie komt Conservatief Dominic Grieve. Grieve is een verbeten tegenstander van de brexit en ijvert voor een tweede referendum. Hij wil dat in februari en maart de parlementariërs de gelegenheid krijgen met stemmingen het brexitbeleid te bepalen. Ook dit moet een no-deal-brexit onmogelijk maken. Maar Grieve zou een brexit het liefst torpederen.

Inlegvel

Dan is er nog een voorstel van de eveneens Conservatieve Graham Brady. Hij ziet de oplossing in een ”codicil”, een soort inlegvel. Daarin zou moeten staan dat de Britten niet voor altijd vastzitten aan Europa als de onderhandelingen mislukken. „Als mijn voorstel wordt aangenomen, dan geeft het May enorm veel stuwkracht in Brussel”, zei Brady op de radio.

De moties zijn, indien aangenomen, historisch, omdat het Lagerhuis hiermee op de stoel van de premier gaat zitten. Dat is in het Britse parlement hoogst ongebruikelijk.

May heeft volgens de krant The Sun in privégesprekken haar kabinetsleden intussen verzekerd dat er geen brexit komt zonder duidelijke afspraken met de EU. May zou een no-deal-brexit uitsluiten, maar houdt dat voor zich om druk op de Europese Unie te kunnen blijven uitoefenen.

Oude regeling

De minister van Onderwijs, Damian Hinds, bevestigde maandag bij de BBC in een reactie op het krantenbericht dat de regering geen no-deal nastreeft.

Volgens berichten op nieuwssite Politico zou May proberen de EU zover te krijgen een passage uit een eerder conceptakkoord terug te laten keren. Die zou gaan over de backstop, de veiligheidsmaatregelen die moet voorkomen dat er tussen Ierland en Noord-Ierland een fysieke grens wordt opgericht. Als die zin weer in het akkoord zou staan, zouden mogelijk meer parlementsleden voor stemmen.

Volgens de planning stapt het Verenigd Koninkrijk op 29 maart uit de EU.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer