Buitenland

Europees Parlement keurt Barroso goed

Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met de Portugees Barroso als voorzitter van de Europese Commissie. Van de aanwezige leden stemden 413 voor, 251 tegen en 44 blanco.

ANP
22 July 2004 13:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:27

De 48–jarige jurist José Manuel Barroso gaat vijf jaar leiding geven aan de eurocommissarissen en de Brusselse ambtenaren. Hij begint 1 november, als opvolger van de Italiaan Prodi. De komende weken selecteert hij de nieuwe eurocommissarissen: hij wil daarbij eenderde vrouwen aantrekken.

De oud–premier van Portugal was in juni naar voren geschoven door de 25 staats– en regeringsleiders van de Europese Unie. Hij was niet de eerste keus. Barroso kwam op na de patstelling tussen de kandidaten Verhofstadt (België) en Patten (Groot–Brittannië).

De tegenstemmen in het parlement donderdag komen vooral van linkse en groene parlementariërs, onder wie de leden van PvdA, GroenLinks, SP en Van Buitenen. Ze vinden de conservatief te rechts. Grootste bezwaar is dat Barroso voor de oorlog in Irak is. De eurosceptische partij in het parlement stemde principieel tegen een ’premier van Europa’ .

Daarentegen kon Barroso rekenen op de steun van de christen–democraten, de grootste fractie in het parlement. Naast het CDA stemden ook VVD en ChristenUnie/SGP voor. Ook delen van de socialistische en liberale fracties keurden de benoeming goed. D66 stemde blanco.

Barroso was tien jaar minister en staatssecretaris, meestentijds voor Buitenlandse Zaken. Sinds twee jaar vervulde hij de functie van premier. De vader van drie kinderen spreekt vloeiend Frans, Engels, Portugees, Spaans, Italiaans en een beetje Duits.

Barroso verdedigde zich in het parlement tegen de kritiek. Over Irak zei hij dat alle Europese landen verdeeld waren: „het was niet Portugal dat de eenheid doorbrak. Er was geen eenheid", zei hij. Barroso zei voor een sterk Europa te zijn, dat voorop loopt met milieu en economie.

De Portugees zei meer burgers bij Europa te willen betrekken. De euro–apathie is een uitdaging, vindt hij. Hij noemde het aannemen van de nieuwe grondwet een grote klus, net als het besluit wanneer toetredingsgesprekken met Turkije beginnen. Barroso zei een goed ondernemersklimaat te willen scheppen, voor meer groei en banen. Voor de uitbreiding van de Europese Unie moeten EU–landen meer gaan betalen aan Europa, vindt de nieuwe commissievoorzitter. „Er kan niet meer Europa komen voor minder geld", zei Barroso, doelend op bezuinigingsvoorstellen van Nederland en andere landen.

Barroso zei alvast een besluit te hebben genomen over de taakverdeling van de nieuwe Europese Commissie. Hij komt daarbij de Nederlandse ’klokkenluider’ Van Buitenen tegemoet: de eurocommissaris voor begroting zal niet langer verantwoordelijk zijn voor de controle. Verder wil hij geen ’supercommissaris’, zoals Duitsland had geëist voor Economische Zaken. „Alle commissarissen moeten supercommissarissen zijn." CDA–leider Eurlings is juist erg tevreden. Hij noemt de nieuwe voorzitter van de commissie een krachtig persoon, die niet schuwt moeilijke maatregelen te nemen. VVD–leider Maaten was na twijfels afgelopen dagen overtuigd geraakt van Barroso’s kunde en uitstraling. Dat de linksen en groenen oppositie voeren, vindt Maaten goed: „Daarmee wordt het parlement duidelijker en politieker”. De ChristenUnie/SGP had ook na aarzeling voor gestemd: reden is dat Barroso een goede indruk als bruggenbouwer heeft gemaakt.

Barroso had zich eerder op de dag verdedigd tegen de kritiek van links. Over Irak zei hij dat alle Europese landen verdeeld waren: „Het was niet Portugal dat de eenheid doorbrak. Er was geen eenheid”. Barroso zei voor een sterk Europa te zijn, dat vooroploopt met milieu en economie.

De Portugees zei meer burgers bij Europa te willen betrekken. Bestrijden van euro–apathie noemt hij een uitdaging, net als het aannemen van de nieuwe grondwet. Belangrijk vindt hij het komende besluit over toetredingsgesprekken met Turkije.

Barroso zei een goed ondernemersklimaat te willen scheppen, voor meer groei en banen. Voor de uitbreiding van de Europese Unie moeten EU–landen meer gaan betalen aan Europa, vindt de nieuwe commissievoorzitter. „Er kan niet meer Europa komen voor minder geld”, zei Barroso, doelend op bezuinigingsvoorstellen van Nederland en andere landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer