Buitenland

Verscheurd Catalonië weer naar de stembus

De Catalanen kunnen donderdag een nieuw regioparlement van 135 zetels kiezen. Het is al de vierde verkiezing in zeven jaar tijd, maar de opkomst lijkt volgens opiniepeilers met rond 80 procent toch nog groter dan twee jaar terug te worden. Toen kwam driekwart van de kiezers op. Er staat dan ook veel op het spel in de verscheurde regio, waar fanatieke separatisten en pragmatische krachten tegenover elkaar staan. De laatsten vrezen dat onafhankelijkheid uitdraait op een ramp voor het relatief welvarende Catalonië.

ANP
18 December 2017 00:32Gewijzigd op 16 November 2020 12:14

De in oktober door Madrid afgezette regioregering bestond uit separatisten. Die hebben een politieke tweedeling in Catalonië veroorzaakt, de economie schade berokkend en Spanje in een constitutionele crisis gestort. Hun poging met behulp van een illegaal referendum de onafhankelijke republiek uit te roepen, werd een mislukking. De Spaanse regering schortte de autonomie van de regio op.

Ex-premier van Catalonië Carles Puigdemont (54) wordt nu door justitie gezocht en is naar België gevlucht waar hij campagne voert. Een andere belangrijke separatistische leider, ex-vicepremier Oriol Junqueras (48), zit in de gevangenis en wordt net als andere separatistische kopstukken beschuldigd van rebellie, muiterij, samenzwering en verduistering (van overheidsgeld). Hij leidt de ERC (Republikeins Links in Catalonië) die de grootse separatistische partij is.

Madrid hoopt dat de stembusgang donderdag Catalonië en heel Spanje weer tot rust brengt. Recente opiniepeilingen geven aan dat de tegenstanders van onafhankelijkheid in het parlement wel een meerderheid behalen ten koste van de separatisten. Maar het verschil tussen de twee intern ook verdeelde kampen zou maar een paar zetels worden. Dat zou de vorming van een stabiele regering in Catalonië erg moeilijk maken.

De belangrijkste partijen die van de politieke chaos profiteren lijken de rechts-liberale partij Ciudadanos (Burgers) en de socialistische PSC. Beide zijn tegen onafhankelijkheid. De jonge partij Ciudadanos onder leiding van Inés Arrimadas García (36) komt uit Barcelona en noemt zich post-nationalistisch. Arrimadas maakt volgens opiniepeilers kans straks de grootste partij van Catalonië aan te voeren. Haar boodschap dat de Catalanen nu eens moeten ophouden met zeuren over onafhankelijkheid en zich op alledaagse problemen moeten richten, spreekt aan. De socialist Miguel Iceta (57) van de PSC kan ook op winst rekenen. Maar de separatisten lijken ondanks hun mislukte avontuur toch te kunnen rekenen op een aanzienlijk deel van de stemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer