Wa Mutharika wint verkiezingen Malawi
Bingu wa Mutharika van het regerende Verenigd Democratisch Front heeft de donderdag in Malawi gehouden presidentsverkiezingen gewonnen. De kiescommissie heeft dit zondag bekendgemaakt. Wa Mutharika was voorgedragen door aftredend president Bakili Muluzi.
Volgens de kiescommissie won Wa Mutharika met 1,1 miljoen stemmen, ofwel 35 procent van het totaal. Tweede werd John Tembo van de Malawische Congrespartij met 846.457 stemmen, 27 procent van het totaal. Op de derde plaats kwam Gwanda Chakuamba, de leider van de zeven partijen tellende Mgwirizano-coalitie, met 802.386 stemmen, bijna 26 procent van het totaal.
De regeringspartij slaagde er echter niet in haar parlementaire meerderheid te behouden. Zij behaalde 49 zetels, tegen de Congrespartij 60. De coalitie sleepte 28 zetels in de wacht en onafhankelijke kandidaten kregen er 38. Het parlement heeft 193 zetels; de overige zetels gingen naar een aantal kleine partijen.
Chakuamba beschuldigde de kiescommissie zaterdag van fraude. Hij zei dat hijzelf op grond van tellingen van onafhankelijke waarnemers en die van eigen partijleden duidelijk op winst stond. Tembo zou op de tweede plaats staan en Wa Mutharika op de derde. Het hoofd van de kiescommissie, Roosevelt Gondwe, ontkende de beschuldigingen.
De verkiezingen zelf verliepen rustig, maar zondag braken na het bekendmaken van de uitslag ongeregeldheden uit in de straten van Blantyre. Honderden aanhangers van Chakuamba wierpen in de voorsteden barricades op. Een plaatselijk kantoor het front werd in brand gestoken. Ten minste twee andere kantoren van het front en een benzinestation werden geplunderd.
Ook zaterdag waren er ongeregeldheden uitgebroken in Blantyre, de hoofdstad Lilongwe en de noordelijke stad Mzuzu. De politie vuurde in Blantyre traangasgranaten af om een menigte te verspreiden. Veertien personen werden gearresteerd.
De verkiezingen moesten twee dagen worden uitgesteld, nadat de coalitie bij het hooggerechtshof had geprotesteerd omdat de kiezerslijst niet was gepubliceerd. Er zouden honderdduizenden stemgerechtigden op de lijst ontbreken. Internationale waarnemers erkenden dat er zich onregelmatigheden hadden voorgedaan, maar gaven toch hun fiat aan het verkiezingsproces. Van de 5,7 miljoen geregistreerde stemgerechtigden gingen er 3,1 miljoen naar de stembus.