Consument

Een chocoreepje met vijgen en sinaasappel à la Pim’s

Het gebeurt niet vaak, maar ik geloof dat ik nu bijna een kilo vijgen in huis heb. Ik vind gedroogde zuidvruchten lekker, maar als ik wat koop, zijn het eerder dadels dan vijgen. Juist om die reden heb ik waarschijnlijk ooit eens een pakje vijgen meegenomen, zo van: die zijn nu weer aan de beurt. En later nog een, toen het eerste pakje al diep in de voorraadkast was weggezakt. En nog een.

Mariëlle Oussoren-Buys
10 February 2017 21:54Gewijzigd op 16 November 2020 09:47
beeld RD
beeld RD

Ik ben met dadels en vijgen opgegroeid. Mijn vader was nogal van de zuidvruchten en haalde ze graag bij de notenkraam of de reformwinkel. Die liefde hield stand, zo bleek elk jaar in de aanloop naar zijn verjaardag. Je kon zijn wensenlijstje altijd al vaststellen zonder ernaar te vragen. „Een goede bordeaux” stond er geheid op. En heidehoning. Maar zeker ook: dadels en vijgen.

Als kind had ik een voorliefde voor vijgen. Dadels waren me te kleverig, te draderig. Inmiddels neig ik dus juist meer naar de dadel, mede doordat ik de zachtere medjouldadel heb ontdekt. Dadels hebben een wat diepere, donkerdere smaak dan vijgen en dat vind ik prettig voor veel zoete hapjes. De vijg is wat frisser, wat fruitiger. Zuriger haast.

Voor deze bonbons –of hoe je de minireepjes ook noemen wilt– komt die fruitige smaak juist goed van pas. Gepureerd met sinaasappelrasp en sinaasappelsap ontstaat er een frisse sinaasappelachtige vulling die goed samengaat met pure chocolade. Ik heb walnoten toegevoegd om de vulling iets zachter van smaak te maken, maar notenmijders kunnen ze ook weglaten. Voeg dan niet te veel sinaasappelsap toe. De smaak van het reepje doet denken aan Pim’s koekjes, een bekend fabriekskoekje met een laagje sinaasappelmarmelade en chocolade. Koekjes waarvan je er haast onmogelijk maar eentje kunt eten. Veel te lekker – net als de pure chocoladereep met stukjes sinaasappel van chocolademaker Lindt. Het is een topcombinatie, sinaasappel en chocolade.

De kilo vijgen is trouwens al flink geslonken, hier. Het is met deze reepjes net als bij Pim’s koekjes: er maar eentje nemen is best lastig.

Choco-sinaasreepjes

Ingrediënten (voor ruim 20 minireepjes)

  • 200 g gedroogde vijgen

  • 50 g gepelde walnoten

  • rasp van een (halve) sinaasappel

  • 1 à 2 eetlepels sinaasappelsap

  • 100 g (extra) pure chocolade

Bereiding

Voor u begint: kies vooral goede vijgen uit. Hoe de vulling van de reepjes smaakt is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van de vijgen. Ik vind over het algemeen de vijgen met een droge, iets wit uitgeslagen buitenkant lekkerder dan de wat nattiger en donkerder variant. De laatste zijn vaak vacuümverpakt en te koop bij bijvoorbeeld de supermarkt.

Snijd of draai de steeltjes van de vijgen. Snijd de vijgen in kwarten. Rasp de schil van de sinaasappel (ik gebruik iets meer dan de helft ervan). Pers één sinaasappelhelft uit.

Doe de walnoten in de keukenmachine of een hakmolen (bv. die van de staafmixer). Draai tot ze zijn fijngemalen. Doe dan de vijgen erbij, samen met de sinaasappelrasp en een eetlepel -sap. Meng het door elkaar tot er een kleverige massa ontstaat. Voeg indien nodig nog iets sinaasappelsap toe. Verdeel in 20 tot 25 balletjes (ik heb 10 gram per balletje aangehouden). Vorm elk balletje tot een reepje. Zet in de koelkast.

Smelt de pure chocolade in een metalen kommetje boven een pan heet water. Roer de chocolade glad. Prik elk reepje omstebeurt aan een satéprikker, en bestrijk elk reepje totdat het aan alle kanten bedekt is met chocola. Laat opstijven op bakpapier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer