Beschermwaardigheid leven in goede handen bij christelijke zorgverzekeraar
‘Ik zie een nieuwe gevoeligheid ontstaan voor de waarde van het ongeboren leven,’ zegt Kees van der Staaij. Samen met zijn SGP-fractie draagt hij deze waarde uit met hun politieke speerpunt ‘Jaar van het leven’.
Het is allerminst een gelopen race, abortus in Nederland. Dat merkt Kees van der Staaij, SGP-voorman in de Tweede Kamer, bijvoorbeeld bij discussiebijeenkomsten her en der in het land. Hij ziet dat mensen geraakt worden door pijnlijke vragen rond onze abortuspraktijk. “Vooral voor jongeren is het lang niet altijd vanzelfsprekend dat abortus verregaand gelegaliseerd is,” vertelt Van der Staaij. “Zij staan er onbevangen in. Dat merkte ik bij een bijeenkomst van de jongerenorganisatie van de VVD. Zijn de regels niet al te ruim in Nederland, hoor je dan iemand vragen. Aan de hand van het beginsel van de mensenrechten kun je soms opeens een ingang hebben, om over deze dingen te spreken.”
Onderzoek
De SGP wilde wel eens weten hoe de bevolking eigenlijk oordeelt over de huidige abortuspraktijk. Ze gaven het NIPO opdracht een onderzoek uit te voeren, en dat leidde tot een opmerkelijke uitslag. De meerderheid van de bevolking vindt dat nadrukkelijk naar alternatieven voor abortus gekeken moet worden, als een vrouw ongewenst zwanger is. Verder vindt een meerderheid dat het zinvol is om de beweegredenen voor het plegen van een abortus te registeren. Ook is er breed draagvlak voor meer onafhankelijke voorlichting. Van der Staaij: “Van deze punten willen we werk maken. In het najaar willen we deze punten op de politieke agenda zetten. Dat een meerderheid van de bevolking deze punten ondersteunt, zou moeten uitmonden in bijvoorbeeld betere voorlichting en begeleiding. Daar willen we graag initiatieven voor ontwikkelen, om de bewustwording rond dit thema te stimuleren.”De beschermwaardigheid van het ongeboren leven is in goede handen bij een christelijke zorgverzekeraar, weet Van der Staaij. Maar het belang van een organisatie als Pro Life is breder: “Een christelijke zorgverzekeraar wordt in de toekomst alleen maar belangrijker. We hebben te maken met een tendens dat bepaalde vormen van gecontracteerde zorg heel selectief worden ingekocht door zorgverzekeraars. Specifieke zorg waar christenen aan hechten, zou zomaar buiten de boot kunnen vallen. Dan hebben we alle belang bij een zorgverzekeraar die wensen en overtuigingen van christenen serieus neemt.”
Psychologische zorg
Dit maakt bijvoorbeeld verschil in de psychosociale zorg, stelt Van der Staaij. “Hoe kijkt een zorgverlener aan tegen de religieuze overtuiging van een cliënt? Het is voor christenen belangrijk dat zij worden begrepen en erkend in hun diepste overtuigingen. Ook de gezins-gerelateerde zorg weegt voor een christelijke zorgverzekeraar zwaarder dan voor andere verzekeraars.”Het is van belang dat een organisatie als Pro Life haar deskundige kennis van het christelijke zorglandschap inbrengt in de debatten over toekomst van de zorg, vindt Van der Staaij. “Dat is niet alleen een kwestie opkomen voor de eigen belangen van hun doelgroep, maar ook van het uitdragen van de eigen visie. Bovendien heeft Pro Life de expertise in huis om mee te denken met nieuwe initiatieven in de zorgsector, niet alleen om de idealen te waarborgen, maar ook de ‘ondernemerskant’ goed vorm te geven. Pro Life weet heel goed waar kansen en risico’s liggen, en daarvan kunnen velen in het zorgsector profiteren.”
Klik hier voor meer artikelen over Pro Life.