Wereldwijde samenwerking bij aanpak kindermisbruik
Een miljard kinderen hebben het afgelopen jaar te maken gehad met lichamelijk, seksueel of psychologisch geweld. Die cijfers van het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) zijn aanleiding voor een wereldwijde samenwerking om geweld tegen kinderen tegen te gaan.
Deze week werd het Global Partnership to End Violence Against Children Everywhere gelanceerd in New York. Directeur Anthony Lake van het VN-kinderfonds Unicef zei dat „miljoenen kinderen elke dag hun eigen strijd voeren.”
„Het jongetje dat niet naar school durft omdat hij gepest wordt of omdat de leraar hem slaat. Het meisje dat te maken heeft met cyberpesten. Het kind dat thuis misbruikt wordt. Dit geweld beschadigt niet alleen het lichaam, maar ook de geest en het zelfvertrouwen. Het hindert zelfs de cognitieve ontwikkeling en dus de toekomst van het kind.”
Het nieuwe partnerschap, een samenwerking van VN-organisaties, ngo’s, onderzoeksorganisaties en overheden, erkent dat geweld invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Ze worden er ziek van, gaan soms niet naar school en hun ontwikkeling in algemene zin wordt belemmerd.
Ondanks de uitdagingen zijn er veel data die de noodzaak tot een meer gecoördineerde internationale aanpak in de strijd tegen geweld tegen kinderen ondersteunen. Wereldwijd heeft een op de vier kinderen te maken met fysiek geweld. Bijna een op de vijf meisjes wordt minstens eenmaal in haar leven seksueel misbruikt en elke vijf minuten overlijdt er een kind door geweld, blijkt uit cijfers van het partnerschap.
Overweldigend
„De schaal waarop dit probleem zich voordoet, kan overweldigend zijn. Het is belangrijk onszelf eraan te herinneren dat er individuele kinderen achter deze statistieken schuilgaan”, zei Trihadi Saptoadi van World Vision International bij de lancering.
Saptoadi gaf het voorbeeld van een veertienjarig meisje dat uit Libanon was gevlucht. „Ze droomde ervan om advocaat te worden, maar haar vader kon niet voor haar zorgen en dwong haar te trouwen met een oudere man. Ze vertelde dat die man haar sloeg en dat ze aan zelfmoord dacht. Dat kun je niet afdoen als pech in het leven of een onontkoombaar gevolg van oorlog”, aldus Saptoadi.