Commentaar: Gebed voor overheid mag niet selectief zijn
Ga niet voor elke politicus bidden. Daarmee dien je het landsbelang niet. Wees selectief, want er zijn er die de zaak van het christelijk geloof verkwanselen. Dat dringende advies gaf de Amerikaan Donald Trump, waarschijnlijk de presidentskandidaat voor de Republikeinen, deze week aan de honderden evangelicale leiders.
Selectief zijn in het bidden voor politici, is dat de bedoeling? Concreet: wel voor Trump en niet voor Clinton? Of dichter bij huis: wel voor Segers en Van der Staaij maar niet voor Pechtold of Wilders?
Bidden om het voortwoekeren van het kwaad mag inderdaad niet. Heeft Trump daarom een punt als hij zegt dat het verkeerd is te bidden voor politici die een achristelijke koers kiezen? Zijn argumentatie lijkt hout te snijden.
Maar gaat het Trump werkelijk om het behoud van christelijke waarden? Dat valt te betwijfelen, zeker als de keuzes in zijn leven worden geanalyseerd. Ja, hij zegt tegen abortus te zijn. Hij belooft ook zich in te spannen voor het behoud van godsdienstvrijheid. Maar daar staat tegenover dat hij als zakenman goud verdient aan de vermaaksindustrie waarin geen rekening wordt gehouden met Gods geboden.
De bedoeling van Trumps opmerking is overduidelijk. Hij wil andere politici neerzetten als mensen die het niet verdienen dat er voor hen gebeden wordt. En al zegt hij dat niet expliciet: voor hem is daarmee onlosmakelijk verbonden dat de evangelicalen natuurlijk wel voor hem moeten bidden.
Binnen de Amerikaanse context vraagt Trump iets onmogelijks van de kerkelijke voorgangers. Kerken hebben in de VS belastingvrijstelling. Die is ze in de vorige eeuw verleend op basis van de wettelijke kaders voor godsdienstvrijheid. Grondregel daarvan is: de staat bemoeit zich niet met de kerk en de kerk niet met de staat. Dat heeft ook consequenties voor kerkelijke uitspraken en ambtelijke gebeden. Natuurlijk mag in er kerken gebeden worden voor de overheid. Maar de kerk mag zich niet tegen de ene politicus en voor de andere uitspreken. Dan doet de kerk aan politiek; dan overtreedt ze de regels van de scheiding van kerk en staat. Gevolg is dat de belastingsvrijstelling wegvalt. Met andere woorden: Trump overvraagt de kerkelijke leiders.
Maar er is meer: wat Trump doet, is niet alleen strijdig met de Amerikaanse wetgeving, maar ook met de heiligheid van het gebed. Feitelijk probeert Trump de bidder voor zijn politieke karretje te spannen. Dat is misbruik van het gebed.
Nog belangrijker is dat Trump rechtstreeks ingaat tegen de Bijbelse opdracht om te bidden voor de overheid, zeg maar de politiek. De apostel Paulus schrijft dat heel duidelijk over. Voorbede moet worden gedaan voor alle mensen, waaronder „koningen en allen die in hoogheid zijn gezeten.” (1 Tim. 2:1, 2). Calvijn zegt naar aanleiding van deze tekst dat de apostel dit schrijft ten tijde van een heidens en goddeloos keizerlijk bewind. „De boosheid van de vorsten, betekent niet dat we dit gebod tot bidden kunnen veronachtzamen.”
Dus: de handen vouwen, voor Segers en Van der Staaij, maar ook voor Pechtold en Wilders.