Commentaar: Plasterk trekt Zondagwet in en zwicht voor druk van D66
Minister Plasterk trekt de Zondagswet in. Daarmee komt hij terug op een eerder standpunt dat deze wet ook nu nog waarde heeft en het daarom niet verstandig is die naar de prullenmand te verwijzen.
Duidelijk is dat de bewindsman bezweken is voor de druk van D66. Als de regering geen stappen zou zetten, dan was deze partij met een wetsvoorstel gekomen om de Zondagswet in te trekken.
De afschaffing van deze wet betekent dat er geen expliciete regelgeving meer is die de zondagsrust en ongestoorde kerkgang beschermt. In de Zondagswet staat bijvoorbeeld dat er geen lawaai gemaakt mag worden in de nabijheid van kerken en dat er ’s zondags voor 13.00 uur geen openbare vermakelijkheden mogen worden georganiseerd.
Wel blijft de bepaling in het Wetboek van Strafrecht dat erediensten niet verstoord mogen worden. Maar het verschil is dat daarmee pas kan worden opgetreden nadat er een aanklacht is ingediend. De Zondagswet bood de overheid om vooraf maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door vergunningen voor festiviteiten op zondagmorgen te weigeren.
Nadrukkelijk zegt minister Plasterk dat zijn besluit niet moet worden uitgelegd als bewijs dat er in ons land sprake is van een antichristelijke campagne. Dat klinkt mooi, maar de feiten wijzen wel heel nadrukkelijk in die richting.
Het is overduidelijk dat Pechtold met zijn partij bezig is om in snel tempo alle resten van het joods-christelijke verleden uit te bannen. Nog maar heel kortgeleden kwam ze met het voorstel om bij wetten niet langer het opschrift ”bij de gratie Gods” te gebruiken. Dat heeft het niet gehaald, of beter: nog niet. Want D66 weet heel goed dat wanneer je maar lang genoeg beukt, je uiteindelijk resultaat hebt. De gang van zaken rond de Zondagswet is daarvan het bewijs. Ook al probeert Pechtold met een vriendelijke glimlach het te ontkennen, D66 profileert zich als een antichristelijke partij.
Jammer is dat –ondanks de bezwerende woorden van Plasterk– partijen als PvdA en VVD zich op sleeptouw laten nemen. Zij wilden de initiatiefwet van D66 steunen. Daarmee was er een Kamermeerderheid. Zij zijn dus medeverantwoordelijk voor de libertijnse stormloop op de laatste resten van het christelijk verleden dat onze nationale identiteit stempelde.
Dat Nederland de laatste decennia ontkerstende, is al lang bekend. Maar onthutsend is dat de afbraak zo radicaal is. Dat wordt nog eens onderstreept door de mededeling van Plasterk dat hij één artikel uit de huidige Zondagswet wil handhaven. Daarbij gaat het niet om garanties voor de ongestoorde voortgang van de kerkdiensten. De minister wil overeind houden dat gemeenten sport en ontspanning niet mogen weigeren. Nu gemeenten meer zelf mogen bepalen, ook als het gaat om de zondagsrust, wil de regering niet dat er ergens in het land nog plaatsen zijn waar een orthodox-christelijke meerderheid een streep haalt door zondagsvermaak. Over omkering van alle waarden en regels gesproken. Dit kabinet heeft aan de leiband van D66 de grote afbraak van het christelijk karakter van onze samenleving georganiseerd.