EU houdt vast aan Dublin-regels voor migratie
APELDOORN. De Europese Commissie houdt eraan vast dat immigranten direct na aankomst binnen het EU-gebied moeten worden geregistreerd. Afgelopen zomer werd deze regel (uit de zogeheten Dublin-afspraken) door diverse regeringen in Europa als achterhaald beschouwd.
Dat de Comissie vasthoudt aan ‘Dublin’ blijkt uit een voortangsrapport over migratie dat woensdagmiddag is verschenen. Het rapport is verschenen in voorbereiding op een grote EU-top volgende week, waar migratie prominent op de agenda staat.
Toen de vluchtelingenstromen afgelopen zomer landen als Hongarije, Oostenrijk en Duitsland overspoelden, verklaarde de Duitse bondskanselier Merkel de Dublinregels als achterhaald. Dat leidde ertoe dat Duitsland honderdduizenden migranten opnam, die eigenlijk in Griekenland of Hongarije hadden moeten worden opgenomen en geregistreerd. Ze mogen alleen worden doorgestuurd naar andere EU-lidstaten als dit nodig is om een „eerlijker verdeling” te verkrijgen, zo zegt de vicevoorzitter van de Commissie, Frans Timmermans, in het rapport.
Ook houdt de Europese Commissie vast aan gezamenlijk EU-beleid rond migratie, zoals de herverdeling van migranten. De Commissie geeft toe dat de onderlinge afspraken er in de EU wel zijn, maar dat het op het grondvlak ontbreekt aan de uitvoering daarvan. De Europese Commissie is bereid tot „financiële en praktische steun”, aldus Timmermans.
Rond het afnemen van vingerafdrukkend van migranten is wel grote vooruitgang geboekt, aldus de Commissie. In Griekenland gebeurde dit in september nog maar bij 8 procent van de migranten, naar 78 procent vorige maand. Ook in Italië is dit verbeterd. De vingerafdrukken worden opgenomen in de databank Eurodac.
Volgens Timmermans staan EU-lidstaten nu voor de uitdaging om potentiële asielzoekers te scheiden van andere migranten, die geen enkel uitzicht op een verblijfsvergunning hebben. Die moeten direct worden teruggestuurd, zodat de rechthebbenden de zorg krijgen die hen toekomt.