Politiek

Nauwe samenwerking met Duitsers in Mali

DEN HAAG (ANP). Nederlandse en Duitse militairen gaan in het noorden van Mali nauw samenwerken. Het Duitse kabinet besloot woensdag om vijfhonderd extra militairen hierheen te sturen. Nederland is bijna twee jaar actief voor de VN-missie Minusma in het noorden van het West-Afrikaanse land.

6 January 2016 16:02Gewijzigd op 16 November 2020 00:29

Het kabinet is „zeer verheugd” met het besluit van Berlijn, laat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken weten. Door de komst van onder anderen de Duitsers zal de Nederlandse bijdrage aan de missie dit jaar met ongeveer een derde worden teruggebracht tot zo’n driehonderd militairen.

„Het is van meet af aan onze inzet geweest om meer Europese landen te enthousiasmeren voor grotere bijdragen aan VN-missies, waaronder die in Mali. De opwaartse trend waar nu ook Duitsland deel van uitmaakt stemt hoopvol”, aldus Koenders, die eerder leiding gaf aan deze VN-missie.

Zo’n 150 Duitse militairen zijn nu actief in Mali. Ze zijn bijna allemaal gelegerd in de hoofdstad Bamako. Volgende maand moeten de extra militairen al arriveren, tenminste als de Bondsdag deze maand nog het groene licht geeft. Ze gaan dan naar Gao, waar de meeste Nederlands verblijven. De Duitsers gaan onder meer inlichtingen verzamelen.

Beide landen werken op militair terrein al jaren nauw samen. Dat gebeurt ook tijdens missies, de afgelopen jaren onder meer in Afghanistan. Eerst bij de politietrainingsmissie in Kunduz en momenteel voor NAVO-operatie Resolute Support in Mazar-e-Sharif.

Koenders maakte woensdag ook bekend 1,5 miljoen euro vrij te maken om de mensensmokkel in de Sahel-landen - waar ook Mali onder valt - aan te pakken. „De situatie in de Sahel-regio is instabiel en broos. Het gebied vormt daardoor een broeinest voor smokkelaars en extremistische bewegingen. De internationale gemeenschap moet investeren in het gebied om hier een einde aan te maken”, verklaarde hij na een gesprek met Angel Losada Fernandez, de nieuwe EU Speciaal Vertegenwoordiger voor de Sahel. Als de problemen niet worden aangepakt zou de toestroom van migranten volgens Koenders „in twee à drie jaar zeer sterk kunnen toenemen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer