Buitenland

NAVO–achtige verklaring EU–lidstaten tegen terreur

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, stelt voor dat alle lidstaten van de Europese Unie in een verklaring plechtig beloven elkaar bij te staan na een terroristische aanslag of bij de dreiging daarvan. Daarbij zou het moeten gaan om zowel civiele hulp als assistentie via informatieuitwisseling ter voorkoming van aanslagen. De NAVO–landen kennen ook al een vergelijkbare onderlinge solidariteitsverklaring.

ANP
16 March 2004 16:32Gewijzigd op 14 November 2020 01:03

De EU–regeringsleiders zouden de verklaring over tien dagen in Brussel moeten ondertekenen, tijdens hun driemaandelijkse top. Dan zouden zij ook overeen dienen te komen dat zij tal van afspraken op het gebied van justitie en terrorismebestrijding nu snel gaan bekrachtigen.

De commissie zal tal van voorstellen voor terrorismebestrijding donderdag presenteren aan vertegenwoordigers van de EU–lidstaten. Daarin staan zo goed als zeker geen plannen voor nieuwe EU–instanties of functies, zoals een Europese inlichtingendienst of een speciale hoge functionaris voor terrorismebestrijding.

Voorzitter Prodi van de Europese Commissie stelde maandag nog voor om een vanaf november dit jaar een eurocommissaris te belasten met terreurbestrijding. Prodi’s woordvoerder zei dinsdag dat de volledige commissie zo’n supercommissaris of ’Mr. Terror’ „niet helemaal afwijst". In de voorstellen zal daarvan nog geen sprake zijn. De woordvoerder legde de nadruk op betere informatieuitwisseling.

De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken komen vrijdag in Brussel bijeen om een nieuwe strategie tegen terrorisme te bespreken. Dan komt ook het voorstel voor de solidariteitsverklaring op tafel. Daarin zal in ieder geval staan dat alle EU–landen „al het mogelijke zullen doen om andere lidstaten te beschermen en assisteren in het geval van een terroristische aanslag".

Een dergelijk tekstvoorstel staat ook al in de ontwerpen voor een Europese grondwet, die vorig jaar echter werd afgekeurd op andere punten. De commissie wil de regeringsleiders vooruitlopend op een akkoord over de grondwet de verklaring voor onderlinge solidariteit al laten goedkeuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer