Politiek

Welke kritiek nemen Dijsselbloem en Wiebes vandaag ter harte?

DEN HAAG. Welke kritiek en welke wensen van de oppositie nemen Dijsselbloem (PvdA) en Wiebes (VVD) vandaag ter harte?

Marcel ten Broeke
1 October 2015 13:50Gewijzigd op 15 November 2020 22:13
Omtzigt. beeld ANP
Omtzigt. beeld ANP

Dat is dé vraag nu de bewindslieden van Financiën vanmiddag en vanavond, tijdens de slotdag van de Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer, hun reactie geven op wat de oppositie woensdag te berde bracht over de regeringsplannen voor komend jaar.

In de wetenschap dat het kabinet een deel van die oppositie keihard nodig heeft voor een meerderheid in de Eerste Kamer, wordt breed verwacht dat het kabinet vooral zijn liefdespijlen richt op het CDA, dat eerder al aangaf de plannen voor een lastenverlichting met 5 miljard euro best te willen steunen.

Wel eisen de christendemocraten dat het kabinet dan het door hen verfoeide voorstel voor een nieuwe, progressieve vermogensrendementsheffing uit het Belastingplan knipt.

Verder lijkt het CDA nog altijd geneigd SGP en ChristenUnie te steunen in hun strijd om de groeiende kloof tussen kostwinners en tweeverdieners wat te dichten. Ook het kabinet weet heel goed dat deze drie partijen samen exact de 17 zetels leveren kunnen die het in de Senaat tekortkomt.

Nadat het CDA onlangs al een SGP-motie in die richting steunde, bevestigde Kamerlid Omtzigt woensdag opnieuw bereid te zijn plannen te steunen die het gat tussen een- en tweeverdieners verkleinen. De CDA’er noemde het zelf ook „zeer onwenselijk” dat alleenverdieners met kinderen en een modaal inkomen amper meer rondkomen. „Natuurlijk, het belastingstelsel moet prikkelen om werken te stimuleren. Maar het moet niet overdreven sturend zijn en nodeloos ingewikkeld.”

Volgens Omtzigt houdt een alleenstaande ouder met een minimumloon van 19.000 euro en één kind inmiddels netto hetzelfde over als een alleenverdiener met een modaal loon van 36.000 euro en twee kinderen, terwijl deze persoon bijna twee keer zo veel verdient en twee keer zo veel monden moet voeden. „Dit is toch echt niet meer belasten naar draagkracht.”

Met name D66 en PvdA zetten hier woensdag een totaal ander wereldbeeld tegenover. Dat er veel verschil zit –soms wel vijf keer zo veel– tussen 40.000 euro alleen verdienen of samen, heeft volgens PvdA-Kamerlid Nijboer alles te maken met de PvdA-wens van meer „emancipatie, financiële onafhankelijkheid en allemaal meedoen.” Ook D66-Kamerlid Koolmees verdedigde de verschillen in belastingdruk tussen kostwinners en tweeverdieners (die in de D66-tegenbegroting zelfs nog verder oplopen) met een pleidooi voor „zelfstandigheid” en „weerbaarheid.”

Volgens de SGP zitten PvdA en D66 hiermee gevangen „in de ouderwetse emancipatiepolitiek” uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Kamerlid Dijkgraaf, die benadrukte dat D66 meer kostwinners vertegenwoordigt dan de SGP, riep D66 op tot modernere politiek „Vergeet dat 1966! Dat was toen. We hebben nu moderne vrouwen die zélf kiezen wat zij willen. Die hebben al die fiscale prikkels echt niet meer nodig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer