Politiek

Zakenman in Iran moet geduld hebben

TEHERAN (ANP). Ze zijn op dit moment nog op een hand te tellen, de Nederlandse bedrijven met een vestiging in Iran. Dat zal veranderen als de sancties worden afgebouwd. Wat staat het bedrijfsleven dan te wachten? Een multinational en een kleinbedrijf over zaken doen in Iran.

23 September 2015 11:25Gewijzigd op 15 November 2020 21:58

De belangstelling van het bedrijfsleven is groot. De Iraanse ambassade in Den Haag laat weten dagelijks dertig tot veertig keer gebeld te worden om informatie. „Dat is ,,veel meer” dan voor het nucleaire akkoord in juli werd gesloten.

„Het is niet makkelijk zaken doen hier”, waarschuwt Sander Koch van Black Bridges Associates. De consultant is vijf jaar actief op de Iraanse markt, momenteel vanuit Dubai. Afgezien van de culturele verschillen zal vooral het feit dat „beslissen hier lang duurt” wennen zijn.

Als je in Iran wilt beginnen moet je vooral goed nadenken welke vorm je kiest, aldus Koch. Zet je hier je eigen bedrijf op, werk je met een agentschap of ga je een joint-venture aan.

„Ga eerst eens zelf kijken in Iran. Je zult verrast worden”, zegt Reinier Schlatmann van Philips en verantwoordelijk voor de gezondheidsproducten in Iran en het Midden-Oosten. Hij ziet de jonge en goed opgeleide bevolking als een grote pre.

Iran is een rijke markt van 80 miljoen mensen. Maar veel is in het land verouderd. Er moet geïnvesteerd worden. Naar verluidt moet de petrochemische industrie alleen al voor 185 miljard dollar worden gemoderniseerd.

De concurrentie is op dit moment nog niet zo heel groot, vindt Koch. Maar dat gaat wel veranderen. Hotels zitten vol zakenlieden en bewindslieden vliegen af en aan. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) was er dit weekeinde. Ploumen (Buitenlandse Handel) en Kamp (Economische Zaken) volgen dit jaar nog.

Corruptie is „een uitdaging voor het land”, zegt Schlatmann. Hij heeft er zelf niet „direct” mee te maken gehad. Koch is er nooit in meegegaan. „Ik heb daardoor zeker contracten gemist.”

Schlatmann ziet „ongelofelijke kansen”. Niet alleen op de bekende terreinen zoals energie, maar ook in de IT, training en consultancy, aldus Koch. „Het bedrijfsleven is hier dertig jaar relatief geïsoleerd geweest. Aan de interne bedrijfsvoering van ondernemingen valt veel te verbeteren. Dat biedt ook kansen voor kleine bedrijven.”

Het meeste last hebben ze van het feit dat er geen internationaal bankverkeer met Iran mogelijk is. Hierdoor krijg je je geld niet makkelijk weg. Dat moet als eerste opgelost worden als de sancties worden opgeheven. Koch: „Dat staat de vrije handel echt in de weg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer