Gemeente: geen cruiseschip, maar roeiboot
WOERDEN. De gemeente mag je niet vergelijken met een cruiseschip waarop de kerkenraad als bemanning de passagiers in de watten legt. De kerkenraad produceert, de gemeente consumeert.
De gemeente is veeleer een roeiboot waarin alle roeiers worden gestimuleerd om mee te doen. De gemeente is een eenheid waarin alle hens aan dek moet.
Ds. C. van Duijn, predikant te Delft, gebruikte dit beeld dinsdagavond in zijn lezing op een ambtsdragersvergadering in de Maranathakerk te Woerden. De Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) belegde dinsdagavond in zes regio’s in het land zo’n ambtsdragersvergadering. Op 8 september volgen er nog eens zes in andere regio’s. Ongeveer honderd ambtsdragers bezochten de bijeenkomst in Woerden.
Kerkenraden vinden het steeds moeilijker om de gemeente bij elkaar te houden, aldus ds. Van Duijn, hoofdbestuurslid van de GB. „Vormen ambt en gemeente een goed huwelijk of zitten ze in een spanningsveld? Vormen ze een duel of een duet?” zo vroeg hij zich af.
Soms verwijt een gemeente de kerkenraad dat die niet aanspreekbaar is, aldus ds. Van Duijn. „Ze doet maar wat. Het duel is compleet. Het is beter dat gemeente en ambt, als twee verschillende stemmen, een duet vormen. Daarin is de eenheid compleet, al mag het dan een beetje vals klinken.”
In het bevestigingsformulier staat wat er van ambtsdragers verwacht wordt. „Staan de volzinnen in het formulier wel in de juiste verhouding tot de praktijk? Als de gemeente van Jezus Christus is, wat doen we daar dan eigenlijk?”
De gemeente wordt volgens Efeze 4 ertoe opgeroepen zich te beijveren om de eenheid van de Geest te bewaren door de band van de vrede. Ds. Van Duijn noemt dit de kern van het christelijk geloof. „Eenheid is niet het vertrekpunt, het is ook oriëntatiepunt en eindpunt. Iedere gelovige dient zijn bijdrage te leveren aan die eenheid. Eenheid is ook het antwoord op onze onenigheid met God.”
Dat gemeente en ambt los van elkaar zouden staan, zet volgens hem geen zoden aan de dijk. „Het gaat om eenheid. Ieder mens heeft zijn geschonken gaven. Zo is het ambt een genadegave. Het ambt is geen macht maar dienst. Een ambtsdrager staat niet op een voetstuk en is niet onaantastbaar”, zei de Delftse predikant.
Ambtsdragers zijn geroepen om gemeenteleden toe te rusten tot het werk van dienstbetoon en opbouw van het lichaam van Christus, totdat wij allen komen tot de eenheid van het geloof en van de kennis van de Zoon van God, zegt Paulus in zijn brief aan de gemeente van Efeze. Volgens ds. Van Duijn betekent dit niet dat een ambtsdrager in dienst van de gemeente is. „Hij is door de gemeente gekozen en mitsdien door God geroepen. Dat is het ”tegenover” van het ambt. Soms mag hij namens God ook stoorzender zijn in de gemeente op momenten dat er omwille van de waarheid geen andere keus is. Raken we dat niet een beetje kwijt?”