Kabinet: 800 euro belastingvoordeel voor huishoudens
DEN HAAG (ANP). Het kabinet wil de lasten voor burgers en bedrijven volgend jaar met 5 miljard euro netto verlagen. Dat zou een gemiddeld huishouden met één of twee werkenden een voordeel van 800 euro per jaar opleveren. Het kabinet gaat ook in op een uitdrukkelijke wens van vijf oppositiepartijen om de hoofdlijnen van het coalitieakkoord naar de Tweede Kamer te sturen.
Dat is de uitkomst van het eerste overleg tussen de top van de coalitie en de leiders van de oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP. Premier Mark Rutte uitte zich na afloop optimistisch over het vervolg van de gesprekken. Volgens hem was er sprake van een constructief overleg. Het kabinet heeft nu het vertrouwen dat er na een Kamerdebat voldoende oppositiepartijen zijn die met het de regeringscoalitie vertrouwelijk door willen praten om tot een akkoord te komen.
Ook andere hoofdrolspelers binnen de coalitie, als PvdA-leider Diederik Samsom, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën uitten zich optimistisch. Wiebes sprak over een pakket dat „mogelijkerwijs” tienduizenden extra banen schept en lastenverlichting biedt voor Nederlanders. Hij zei dat het overleg in „bijzonder goede sfeer was verlopen”.
Het kabinet wil de lastenverlichting van 5 miljard euro sowieso doorvoeren. De koopkracht zou voor de lagere inkomens met 3,5 procent stijgen en voor de hogere 1,5 procent. De hogere middeninkomens profiteren van een verlenging van de derde belastingschijf met 8.000 euro, zodat ze flink later in het toptarief van 52 procent vallen.
Wat het kabinet ook wil, maar alleen als daarvoor steun is bij de oppositie, is een verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 21 procent. Levensmiddelen worden uitgezonderd. Dat levert de schatkist 5 miljard euro op, die meteen aan burgers en bedrijven wordt teruggegeven in de vorm van onder meer lagere inkomstenbelasting.
De oppositie was na het overleg vooral blij dat het kabinet toch de hoofdlijnen naar de Kamer gaat sturen. Maar verschillende oppositieleiders benadrukten dat er nog niet onderhandeld is en dat zij hun oordeel over de plannen pas zullen geven in een Kamerdebat.