Economie

Dijksma zoekt geld voor IJsselmeervissers

DEN HAAG. De IJsselmeervissers, die hun visserij drastisch hebben moeten beperken, worden daar dit jaar grotendeels voor gecompenseerd.

Redactie politiek
11 June 2015 09:48Gewijzigd op 15 November 2020 19:35
Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken). beeld EPA
Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken). beeld EPA

Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) heeft woensdag tijdens een Kamerdebat over de visserij beloofd op zoek te gaan naar het geld dat ze daarvoor nodig heeft. „Als teken van vertrouwen in de richting van de vissers, dat wij doen wat we hadden afgesproken.”

Tegelijkertijd rekent zij erop dat de IJsselmeervissers de overeengekomen visserijbeperkingen zullen naleven en voor de komende jaren niet bij haar aankloppen om geld. Dijksma stelde dat ze de vissers niet kan blijven compenseren. „Dan komen we in een staatssteunachtige regeling terecht en krijgen we problemen.” De overheid kiest daarom niet voor een warme sanering van de sector door vergunningen uit te kopen.

De bewindsvrouw zegde verder toe te helpen zoeken naar geld voor het transitiefonds. Dat fonds is bedoeld om vissers om te scholen of de kans te geven hun bedrijf uit te breiden met een neventak. Dijksma zal de komende jaren echter zelf geen geld in dat fonds storten.

SGP-Kamerlid Dijkgraaf reageerde tevreden op de toezeggingen voor dit jaar. „Maar voor de komende jaren knokken we nog door.”

Tijdens hetzelfde Kamerdebat haalden SGP, VVD, CDA en PVV stevig uit naar Greenpeace. Die natuurorganisatie heeft onlangs grote stenen in de Noordzee gedumpt. Dat levert risico’s op voor vissers. „Onacceptabel”, aldus VVD-Kamerlid Visser. Zij opperde om de ANBI-status van Greenpeace in te trekken.

In antwoord op Kamervragen had Dijksma eerder gesteld dat het dumpen van stenen in zee op zich niet strafbaar is. Wel keurt ze de actie af, om „het simpele feit dat het risico op gevaarlijke situaties wordt vergroot.” Ze noemde de actie ook „contraproductief” en, gezien haar inzet om de Klaverbank aan te wijzen als beschermd natuurgebied, „overbodig.”

Ze onderzoekt of het internationale zeerecht mogelijkheden biedt om de nationale regelgeving zo aan te passsen dat dergelijke acties kunnen worden voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer