Politiek

Verwijzing naar Drie Formulieren uit grondslag ChristenUnie

AMERSFOORT. De ChristenUnie krijgt een nieuwe grondslag. Daarin verwijst de partij niet langer naar de Drie Formulieren van Enigheid, maar naar de geloofsbelijdenis van Nicea.

Redactie politiek
20 April 2015 07:00Gewijzigd op 15 November 2020 18:19
Beeld ANP
Beeld ANP

Dat is de kern van een voorstel van het ChristenUniepartijbestuur aan de leden dat vanmorgen werd gepresenteerd. De leden debatteren en besluiten erover tijdens een partijcongres op zaterdag 13 juni.

De Drie Formulieren van Enigheid komen wel terug in een nieuwe preambule voorafgaand aan het bestaande beginselprogramma, dat bij de ChristenUnie kernprogramma heet. In het concept voor de preambule staan de Drie Formulieren in een rijtje met andere belijdenisgeschriften die de partijleiding van betekenis acht voor het politieke handelen in deze tijd.

Het partijbestuur stelt voor om in de nieuwe preambule de volgende zin op te nemen: „Zoals vastgelegd in haar grondslag, fundeert de ChristenUnie haar politieke visie op het betrouwbare Woord, de Bijbel. Met haar politieke visie staat de ChristenUnie in een levende traditie van eeuwenlang christelijk denken over mens, maatschappij en overheid, vanaf de kerkvader Augustinus tot op de dag van vandaag. De ChristenUnie put politieke wijsheid uit de Oecumenische Belijdenissen, de Drie Formulieren van Eenheid, de Verklaring van Lausanne en andere belangrijke verwoordingen van de Bijbelse boodschap voor het publieke leven.”

Verder vraagt het partijbestuur aan de leden het mandaat om het kernprogramma te actualiseren. Daarin zal de partijleiding concreet maken welke passages uit de belijdenisgeschriften actueel zijn voor de praktijk voor het politieke handelen anno 2015.

De ChristenUnie debatteert eigenlijk al sinds de oprichting in 2000 over de plaats van de belijdenisgeschriften. Ook een van de voorgangers van de partij, de RPF, worstelde er al mee. Dat had en heeft alles te maken met de positie van de evangelischen in de partij. Die hebben onder meer moeite met de kinderdoop en de verwerping van remonstrantse opvattingen.

De RPF had een losse binding aan de belijdenisgeschriften. In de grondslag was dat zo geformuleerd: „De RPF aanvaardt als enige norm voor haar politieke denken en handelen het onfeilbare en gezaghebbende Woord van God zoals ten aanzien daarvan ook beleden wordt in de drie Formulieren van Enigheid.”

Maar veel evangelischen hadden daar toen moeite mee. Ze werden geen lid of lieten een voorbehoud maken. Bij de vorming van de ChristenUnie echter werd de formulering niet versoepeld. Dat had alles te maken met de positie van het GPV, waarmee de RPF fuseerde. Het GPV was van oorsprong een partij van vrijgemaakt gereformeerden en zij hechtten sterk aan de reformatorische belijdenisgeschriften.

De vraag naar aanpassing van de grondslag stopte dus niet bij de totstandkoming van de partij. Eerder werd die sterker door de betrokkenheid van rooms-katholieken bij de partij. Sommige roomsen kunnen de bestaande grondslag, die formeel uniefundering heet, wel onderschrijven, anderen niet. Door het nieuwe voorstel hoopt het partijbestuur een eind te maken aan de discussies hierover binnen de partij.


Oud

„De ChristenUnie erkent Gods heerschappij over het staatkundig leven, dat de overheid door God is gegeven en in zijn dienst staat en dat christenen de verantwoordelijkheid hebben actief te zijn in de samenleving. Zij fundeert haar politieke overtuiging op de Bijbel, het geïnspireerde en gezaghebbende Woord van God, die door de Drie Formulieren van Eenheid wordt nagesproken en die ook voor het staatkundig leven wijsheid bevat.”

Nieuw

„Gedreven door Gods liefde en Christus’ koningschap wil de ChristenUnie zich inzetten voor de samenleving en het bestuur van ons land. Zij erkent dat de overheid door God is gegeven om recht te doen en vrijheid en vrede te beschermen, wereldwijd. De ChristenUnie baseert haar politieke principes op de Bijbel, Gods geïnspireerde en gezaghebbende Woord. Haar leden verenigen zich vanuit het christelijk geloof, zoals kernachtig verwoord in de Geloofsbelijdenis van Nicea.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer