Mooie woorden in Moskou
Het gaat goed met de Russische economie en de Russische regering zal er met haar hervormingspolitiek alles aan doen om meer buitenlandse investeringen aan te trekken. Dat is de belangrijkste boodschap op de eerste bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum ooit in Moskou gehouden.
Normaal gesproken vinden de jaarlijkse bijeenkomsten over de Russische economie in het Zwitserse Davos plaats. Maar vooral om veiligheidsredenen –zowel vanwege de antiglobalistische acties als de terreuraanslagen van 11 september– was de bijeenkomst dit jaar verplaatst naar Moskou.
Inspanning
Deze week spraken ruim 300 deelnemers uit binnen- en buitenland over de macro-economische ontwikkelingen in Rusland van het afgelopen jaar en over de perspectieven voor het komende jaar.
De buitenlandse deelnemers waren vooral reeds in Rusland actieve grote investeerders, zoals de Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling (EBRD), de Wereldbank en Coca-Cola. Zij spraken unaniem hun vertrouwen uit in de economische hervormingspolitiek van de Russische regering.
Ze riepen de regering op vooral deze politiek voort te zetten, opdat buitenlandse investeerders opnieuw de grote mogelijkheden ontdekken van de Russische markt en uiteindelijk op grote schaal zullen toestromen.
Johannes Linn, vice-president van de Wereldbank voor Oost-Europa en Centraal-Azië, wees daarbij op het grote belang van de versterking van de effectiviteit van de bestuurlijke organen bij het uitvoeren van de hervormingen.
De president van de EBRD, Jean Lemierre, constateerde de ontwikkeling van een betrouwbaarder bestuurlijk systeem in Rusland, dat volgens hem rechtstreeks het resultaat is van de inspanningen van de huidige regering.
Andrew Somers, de president van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Rusland, zei dat het imago van Rusland in de ogen van Amerikaanse investeerders voor het eerst in veel jaren ten positieve is veranderd. Hij sprak de hoop uit dat het komende jaar de Amerikaanse investeringen in Rusland aanzienlijk zullen toenemen.
De president van het Wereld Economische Forum, Klaus Schwab, pleitte in dit kader voor het versneld opnemen van Rusland in de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dan zal het land nog beter integreren in de wereldeconomie.
Ook de Russische president Poetin, die een lange toespraak hield voor de deelnemers aan het forum, pleitte voor het snel toetreden van Rusland tot de WTO. Hij voegde daaraan echter wel toe dat zijn land niet zal accepteren wanneer daarbij extra voorwaarden worden gesteld die niet voor andere landen gelden.
Poetin gebruikte zijn toespraak vooral om de buitenlandse toehoorders te paaien. „Ons land is een veelbelovende economie en een enorme markt voor de toekomst. Ons doel is om normale, transparante en betrouwbare relaties te ontwikkelen tussen de Russische en de wereldeconomie.‘’
Landbouwgrond
De Russische president maakte ook bekend verregaande belastinghervormingen te willen doorvoeren, waarbij de winstbelasting en de BTW nog meer naar beneden gaan. Daarnaast beloofde hij voortgang te zullen maken in de strijd tegen witwaspraktijken en de wettelijke regeling van het bezit van landbouwgrond.
Ten slotte prees hij de nieuwe megainvestering in het project Sachalin-1 door ExxonMobil als voorbeeld voor andere buitenlandse investeerders. Het Amerikaanse olieconcern maakte deze week bekend de komende jaren 12 miljard dollar te zullen investeren op het Russische eiland Sachalin in het Verre Oosten. Dit betreft de grootste eenmalige buitenlandse investering ooit gedaan op Russisch grondgebied.