50 Nederlandse laboranten naar ebolalanden
BRUSSEL (ANP). Ongeveer vijftig Nederlandse laboranten gaan in Liberia en Sierra Leone helpen bij de strijd tegen ebola. Ze gaan er bloed van patiënten testen op besmetting met het dodelijke virus. De gespecialiseerde laboranten doen dat vanuit mobiele laboratoria die Nederland heeft betaald en door het marineschip Karel Doorman naar de West-Afrikaanse landen zijn vervoerd.
Nederland stuurt drie teams van elk vier of vijf laboranten die de komende maanden aan de slag gaan in het getroffen gebied en na enkele weken worden afgelost door een nieuwe ploeg. Volgens minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) hebben de Verenigde Naties laten weten dat er een schrijnend tekort is aan laboratoria en gespecialiseerde medewerkers. Met de Nederlandse bijdrage wordt de medische testcapaciteit in Liberia en Sierra Leone „flink opgeschroefd”, zei ze vrijdag in Brussel.
Bij de inzet van de laboranten heeft de overheid samengewerkt met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en hulporganisatie Save the Children. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft er „diep respect” voor dat de Nederlanders in het belang van anderen bereid zijn in de ebolalanden te werken.
Nederland heeft tot nu toe ruim 37 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de strijd tegen ebola. Dat geld is onder meer ingezet via de wereldgezondheidsorganisatie WHO, het Rode Kruis en het VN-kinderfonds Unicef. De epidemie heeft volgens de laatste cijfers van de VN al aan bijna 6400 mensen het leven gekost.