„Topinkomens niet opnieuw verlagen”
DEN HAAG (ANP). Aan de salarissen van topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector moet voorlopig niet opnieuw worden gesleuteld. De Wet Normering Topinkomens, die een maximum stelt van 130 procent van een ministerssalaris, is nog maar net in werking. De effecten zijn nog niet eens goed in beeld. Dat was donderdag in de Tweede Kamer het algemeen geluid van bestuurders en toezichthouders van onder meer woningcorporaties en zorginstellingen.
Ze vinden dat op zijn minst moet worden gewacht met de verlaging naar 100 procent, die minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) volgend jaar wil. Eerder liet de Raad van State zich al zo uit.
Willem van Hassel van het Nationaal Register Commissarissen en Toezichthouders zei dat er al veel energie opgaat aan de verwerking van de huidige nieuwe regels. De adviseurs die daarbij nodig zijn, kosten ook nog eens veel geld. De aanpassingen zijn volgens hem nu al „buitengewoon ingewikkeld”.
Alom bestaat ook de vrees dat de sectoren in kwestie geen goede bestuurders meer zullen kunnen krijgen. George Möller, voorzitter van de raad van toezicht van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), zei dat organisaties zelfs „onbestuurbaar” kunnen worden.
„Ziekenhuisbestuurders doen het niet voor het geld, want dan zaten ze niet bij een ziekenhuis”, aldus Yvonne van Rooij van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Maar je kunt niet blijven zakken, vindt ze, want je hebt goede mensen nodig, bijvoorbeeld op het gebied van ICT. En een bestuurder heeft het vaak zwaarder dan een „bewindspersoon”, aldus Van Rooij, zelf ooit staatssecretaris..
Ook werd de mogelijkheid geopperd dat „als de top wordt gedrukt”, ook de mensen daaronder minder salaris krijgen.
Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV is wel blij met de plannen . „Het is aan onze leden niet uit te leggen dat de directeur van een verpleeghuis meer verdient dan een minister”.
De Kamer praat volgende week over de plannen. Coalitiepartner VVD vindt al dat er eerst een goede evaluatie moet komen van de reeds ingevoerde aanpassing.