„Geen kwade opzet bij raming ICT-projecten”
DEN HAAG (ANP). De kosten die de overheid gaat maken voor nieuwe ICT-projecten, worden altijd te laag ingeschat. Dat komt door onkunde aan zowel de kant van de bedrijven die deze projecten willen uitvoeren, als bij de overheid. „Het gebeurt niet willens en wetens. Er is eerder sprake van onkunde en omdat ze niet weten wat ze precies te wachten staat.” Later blijkt dat het project veel duurder wordt en kan de overheid niet meer terug.
Dat zei Chris Verhoef, hoogleraar informatie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, vrijdag tegen de tijdelijke ICT-commissie van de Tweede Kamer die onderzoek doet naar falende ICT-projecten bij de overheid. Volgens hem zijn kosten vooraf echt lastig in te schatten en daarom zijn de eerste ramingen ook altijd slecht. „Omdat die eerste ramingen nooit deugen, is ook niet aan te geven hoeveel geld de Nederlandse overheid jaarlijks werkelijk verspilt aan falende ICT-plannen.” Maar Verhoef denkt aan enkele honderden miljoenen tot 1 miljard euro. Een andere deskundige gaf vrijdag aan uit te gaan van 4 tot 5 miljard euro verspilling per jaar.
Volgens Verhoef wordt een kostenschatting meestal gebruikt als excuus om te kunnen beginnen met de klus. Vooral als het een groot project is en de overheid stuurt op tijd en geld, stapelen de problemen zich op in de uitvoering.