Rasmussen: geen troepen Afghanistan zonder pact
BRUSSEL (AP). Als de Afghaanse regering en de Verenigde Staten het niet eens kunnen worden over een veiligheidspact zullen alle westerse troepen zich dit jaar terugtrekken uit Afghanistan. Dat heeft NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen woensdag gezegd.
Washington en Kabul onderhandelen al maanden over een overeenkomst om ook na 2014 een contingent westerse militairen in het land te houden.
De Amerikaanse president Barack Obama dreigde dinsdag al alle Amerikaanse troepen terug te trekken als hij en Karzai het niet eens kunnen worden over een veiligheidspact. Kabul en Washington spreken al maanden over zo’n overeenkomst en vorig jaar was er zelfs een voorlopig akkoord over een conceptovereenkomst, die ook was goedgekeurd door een raad van stamoudsten. De Afghaanse president Hamid Karzai besloot echter ter elfder ure dat zijn opvolger de knoop maar moet doorhakken. Afghanistan gaat in april naar de stembus.
Obama belde dinsdag met Karzai om te zeggen dat hij wel wil wachten tot de opvolger van Karzai is gekozen. „We houden de mogelijkheid open om later dit jaar een verdrag met Afghanistan te sluiten”, aldus Obama. „Maar hoe langer we hiermee wachten, hoe groter de uitdaging wordt om een Amerikaanse missie te plannen en uit te voeren.”
De verhouding tussen Obama en Karzai is slecht sinds Karzai kenbaar maakte het veiligheidsverdrag niet te willen tekenen. Ook heeft Karzai zich de woede van Washington op de hals gehaald met anti-Amerikaanse retoriek. Ook de vrijlating van 65 gevangenen die de VS als een gevaar voor de regio beschouwen heeft de betrekkingen geen goed gedaan. Het telefoongesprek was het eerste directe contact tussen beide staatshoofden sinds juni.
Het pact zou niet alleen van toepassing zijn op de Amerikaanse militairen, maar op alle NAVO-troepen. Er zitten momenteel zo’n negentienduizend niet-Amerikaanse militairen in Afghanistan, onder wie Nederlandse F-16-piloten.