Politiek

Nieuwe episode in ophef rond minister Plasterk

DEN HAAG. Politiek Den Haag is in verwarring over de vraag of de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) wel of niet is geïnformeerd over de rol van Nederland bij het verzamelen van 1,8 miljoen ge­gevens over telefoongesprekken.

Redactie politiek
18 February 2014 18:30Gewijzigd op 15 November 2020 08:54
beeld ANP
beeld ANP

PvdA-fractievoorzitter Samsom suggereerde de afgelopen dagen dat de CIVD in december wel was geïnformeerd over het feit dat niet de Amerikaanse NSA, maar de Neder­landse veiligheids­diensten de 1,8 miljoen data onderschepten.

Hij deed dat vrijdag onder meer in het tv-programma Pauw & Witte­man. Later nam hij zijn suggestie terug. Samsom was overigens tijdens die vergadering van de CIVD, die in de wandelgangen ook wel de ”commissie stiekem” wordt genoemd, niet aanwezig. Hij las het verslag achteraf.

NRC Handelsblad berichtte dinsdag ook dat alle fractievoorzitters, die in de CIVD zitten, in december vorig jaar geïnformeerd zouden zijn.

Dat de ”commissie stiekem” de gewraakte informatie wel zou hebben, biedt een verklaring voor de woedeaanval van Samsom na het Kamerdebat over Plasterk vorige week. De PvdA’er noemde het toen „onbegrijpelijk” dat D66-leider Pechtold namens de oppositie een motie van wantrouwen had ingediend. Premier Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat hij de woede van Samsom kon invoelen.

Na de NRC-publicatie van dinsdag viel CDA-leider Buma uit naar zijn PvdA-collega Samsom. De christendemocraat vindt dat de PvdA-leider moet ophouden met het verdedigen van Plasterk. „Ongelooflijk stom”, aldus Buma. Samsom zei daarop dat zijn collega zich niet moet op laten jagen door krantenberichten.

De ruzie tussen de fractievoorzitters was voor de ”commissie stiekem” dinsdag reden om in spoedzitting bijeen te komen. Na afloop van de vergadering gaf de commissie een verklaring uit waarin staat dat ze zich niet geïnformeerd acht. Overigens was voorzitter Zijlstra (VVD) niet aanwezig. SGP-fractievoorzitter Van de Staaij zat daarom de vergadering voor.

Samsom wilde na afloop niet zeggen of hij achter de verklaring staat: „De verklaring is de formule die we hebben gekozen om alles achter ons te laten.”

De Tweede Kamer vocht vorige week een conflict uit met minister Plasterk over de informatievoorziening. Plasterk zei op 30 oktober vorig jaar dat de NSA de gegevens had afgetapt. Op 22 november wist de bewindsman dat niet de NSA dit deed, maar dat de Nederlandse veiligheidsdiensten hierachter zaten. Hij deelde deze informatie niet met de Tweede Kamer vanuit „staatsbelang.”

Op 5 februari deelde de bewindsman de informatie wel. De gehele oppositie, uitgezonderd SGP en CU, zegde vorige week het vertrouwen in Plasterk op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer