Politiek

Samsom wil wijziging „commissie stiekem”

AMSTERDAM (ANP). PvdA-voorman Diederik Samsom wil dat de afspraken van de commissie stiekem - waarin fractieleiders in de Tweede Kamer worden bijgepraat door de inlichtingendiensten - „lichtelijk” worden veranderd. Dat zei hij vrijdag bij Pauw & Witteman.

15 February 2014 08:05Gewijzigd op 15 November 2020 08:51
Samsom. beeld ANP
Samsom. beeld ANP

Volgens Samsom is de Commissie voor de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CIVD), zoals het orgaan officieel heet, „te onbeholpen” en „te geheim”. Momenteel is het zo dat niets uit de commissie naar buiten mag komen.

De leider van de sociaaldemocraten suggereerde dat bijvoorbeeld de fractiespecialisten en mogelijk medewerkers in de CIVD zitting moeten krijgen. Ook moeten zaken uit de commissie onder bepaalde omstandigheden publiek kunnen worden.

De ‘commissie stiekem’ kwam deze week in het nieuws door het debat over de inlichtingendiensten met minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken - PvdA). Daarin kreeg hij tot woede van Samsom een motie van wantrouwen aan de broek omdat hij de Kamer niet zou hebben geïnformeerd . Volgens Samsom is dat een politiek oordeel waartegen Plasterk zich niet kon verdedigen.

Hij kreeg bijval van Halbe Zijlstra (VVD) als voorzitter van de commissie stiekem. Die zei donderdag in de NRC: „De conclusie van de motie dat de Tweede Kamer niet is geïnformeerd, is een politiek oordeel. De motie kan per definitie niets zeggen over wat er wel of niet in de commissie voor de inlichtingendiensten is besproken, want dat is geheim.”

Zijlstra lijkt hiermee te suggereren dat de fractievoorzitters al voor het Kamerdebat met Plasterk via de ‘commissie-stiekem’ zijn bijgepraat over het onderscheppen van telefoongegevens. Het verwijt aan Plasterk dat hij de Kamer niet zou hebben geïnformeerd, zou in dat geval niet terecht zijn.

De motie werd ingediend door D66-leider Alexander Pechtold. Samsom was hierover boos. Maar volgens de PvdA-leider is de onmin „uit de wereld”. D66 is een van de drie constructieve partijen van de oppositie waarmee het kabinet al een reeks akkoorden heeft gesloten. Dat is nodig omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Senaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer