Meer dan 70 leiders naar herdenking Mandela
PRETORIA. De lijst met staatshoofden en regeringsleiders die de herdenking voor Nelson Mandela bijwonen, is gegroeid tot meer dan 70 namen. „De hele wereld komt naar Zuid-Afrika”, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land maandag weten.
De herdenkingsdienst dinsdag in Soweto begint om 10.00 uur (Nederlandse tijd) en zal ongeveer 4 uur duren. Het is een van de grootste bijeenkomsten van wereldleiders in de recente geschiedenis. In het FNB-stadion is plaats voor meer dan 90.000 mensen. De dienst is op 90 plaatsen in Zuid-Afrika via grote schermen te volgen.
Bij de begrafenis zondag in Qunu zal het aantal hoogwaardigheidsbekleders geslonken zijn tot een handvol, aldus een woordvoerder. De oud-president, die donderdag op 95-jarige leeftijd overleed, is opgegroeid in het dorp in de provincie Oost-Kaap en wilde er begraven worden.
Huidig president Jacob Zuma had zijn landgenoten, ongeacht hun religie, opgeroepen Mandela te eren op de „dag van gebed en reflectie.” Zelf woonde hij een dienst bij in de methodistische kerk van Bryanston, een overwegend blanke buitenwijk van Johannesburg. Mandela’s ex-vrouw Winnie en kleinzoon Mandla gingen met hem mee. De hele dag door stonden niet alleen kerken, maar ook moskeeën, synagogen en zelfs stadions stil bij de donderdag overleden Mandela.
Welke plechtigheden de wereldleiders zullen bijwonen, is veelal nog onduidelijk. Over de Amerikaanse president Barack Obama was eerder bekendgemaakt dat hij naar de uitvaart zou komen, maar het Witte Huis meldde zondag ook dat hij naar de herdenking komt. Zijn vrouw Michelle, voorganger George W. Bush en diens partner Laura reizen met hem mee.
Van de Amerikaanse oud-presidenten Bill Clinton en Jimmy Carter is al duidelijk dat zij in elk geval naar de teraardebestelling komen. Namens de Verenigde Naties zal secretaris-generaal Ban Ki-moon naar de herdenking gaan. Tot de hoge gasten van de plechtigheden behoren ook verder onder anderen de presidenten François Hollande (Frankrijk) en Joachim Gauck (Duitsland). Voor Nederland gaan koning Willem-Alexander en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.
Ook de Surinaamse president Desi Bouterse zal Mandela een laatste eer bewijzen. Hij reist zondag al af naar Zuid-Afrika en zal daar ook de Unasur, de organisatie van Zuid-Amerikaanse staten, vertegenwoordigen.
De Britse koningin Elizabeth II en de Italiaanse president Giorgio Napolitano, beiden dik in de 80, blijven vanwege hun hoge leeftijd thuis. De verre reis zou niet goed zijn voor hun gezondheid. De Britten en de Italianen worden bij de herdenking vertegenwoordigd door respectievelijk kroonprins Charles en premier Enrico Letta.