Buitenland

Liechtenstein komt niet onder toezicht

Liechtenstein komt niet onder toezicht te staan. De parlementaire assemblee van de Raad van Europa stemde daar tegen, aldus een woordvoerder van de assemblee dinsdag. Wel komt er overleg met de ministaat.

ANP
26 November 2003 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

Een mogelijke ondertoezichtstelling was ingegeven door een omstreden constitutionele hervorming van Liechtenstein. Dit voorjaar kreeg de monarch van de ministaat, ten oosten van Zwitserland, na een referendum veel meer macht. Tevoren had de Raad van Europa al veel kritiek op de grondwetswijziging die de vorst wilde doorvoeren. Die dreigde daarop het lidmaatschap van de raad op te zeggen, omdat dat veel geld en tijd zou kosten.

Het afgelopen voorjaar kreeg prins Hans-Adam II door een referendum een groot deel van de absolute macht terug. Zo mag hij bijvoorbeeld zonder opgaaf van redenen de regering ontbinden. De prins had gedreigd in het buurland Oostenrijk in ballingschap te gaan als de stemmers hem niet meer bevoegdheden zouden geven. Een commissie van de Raad van Europa oordeelde eerder dat dit een achteruitgang voor het volk zou zijn en adviseerde ondertoezichtstelling.

Momenteel staan tien landen, zoals Rusland, Azerbeidzjan en Turkije onder toezicht. Van deze landen wordt naleving van democratie en mensenrechten in de gaten gehouden.

Hans-Adam is sinds 1989 staatshoofd van het 160 vierkante kilometer tellende rijk. Hij nam in 1984 de politieke macht over van zijn vader Franz-Josef II. Toen die vijf jaar later stierf, werd Hans-Adam staatshoofd. De dynastie heerst al bijna 300 jaar over Liechtenstein en ziet zichzelf als een van de oudste adellijke families van Europa. Volgend jaar draagt hij de macht over aan zijn zoon Alois.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer