Dijsselbloem praat met oppositie
DEN HAAG. Minister Dijsselbloem van Financiën start maandagmiddag de gesprekken met de financieel specialisten van verschillende oppositiepartijen.
Doel van de gesprekken is steun te verwerven voor de kabinetsplannen voor volgend jaar, maar ook voor de rest van de regeerperiode. Die steun is nodig omdat VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben.
Niet alle oppositiepartijen willen met het kabinet in gesprek. PVV en SP, die vorige week het vertrouwen in het kabinet opzegden, hebben zich afgemeld. De SP verklaarde dit weekeinde dat het weinig zin heeft mee te praten zolang het kabinet vasthoudt aan een extra bezuiniging van 6 miljard euro in 2014 en andere plannen die de SP vierkant afwijst. CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren en 50PLUS spreken wel met Dijsselbloem.
CDA, D66, CU en GroenLinks zullen de tegenbegroting meenemen die zij vorige week al presenteerden en waarin door het CPB doorgerekende alternatieven staan voor onderdelen van het kabinetsbeleid. Ook van de andere partijen worden wijzigingsvoorstellen verwacht.
De oppositiepartijen hebben forse kritiek op de kabinetsplannen. Zo vinden ze dat de lasten in 2014 te veel worden verhoogd en dat het kabinet de werkloosheid onvoldoende bestrijdt.
Daarnaast zijn er ook grote onderlinge verschillen. Zo willen CDA en D66 de geplande hervorming van WW en ontslagrecht volgend jaar al doorvoeren, in plaats van in 2016. GroenLinks voelt daar niets voor.
Vanwege die verdeeldheid zal het kabinet waarschijnlijk geen alomvattend akkoord kunnen sluiten met de oppositie, maar proberen op deelonderwerpen afspraken te maken. De financiële beschouwingen, het jaarlijkse debat over het financiële beleid van het kabinet, zijn een week uitgesteld om hier tijd voor vrij te maken.
Dijsselbloem voert de gesprekken in eerste instantie met de financieel specialisten van de oppositiefracties. De verwachting is dat pas als de onderhandelingen de komende dagen in een verdergevorderd stadium komen, de fractievoorzitters aanschuiven.
Vorige week debatteerde premier Rutte tijdens de algemene politieke beschouwingen met de Tweede Kamer over de kabinetsplannen voor volgend jaar. Kabinet en oppositie konden daar niet tot elkaar komen, waarna werd afgesproken dat Dijsselbloem met de oppositiepartijen gaat praten.