Groen & duurzaamheid

Reisorganisaties stoppen met olifantsritjes

DEN HAAG (ANP). Wie op vakantie een ritje wil maken op de rug van een olifant, krijgt het steeds moeilijker om dat in Nederland bij een reisorganisatie te boeken.

10 August 2013 10:55Gewijzigd op 15 November 2020 05:13
Beeld EPA
Beeld EPA

Vijftien reisorganisaties, waaronder bedrijven als OAD, Baobab, Arke en Shoestring, hebben besloten geen excursies meer aan te bieden waar de olifanten onder lijden. Dat meldt dierenwelzijnsorganisatie WSPA zaterdag.

De WSPA heeft een lijst met ‘goede’ reisorganisaties online gezet, zodat toeristen kunnen controleren welke bedrijven olifantvriendelijk zijn. „We hopen snel meer namen aan de lijst toe te kunnen voegen”, aldus directeur Ruud Tombrock.

De organisatie roept al langer op geen ritjes op olifanten of tickets voor olifantenshows te verkopen. De toezeggingen stroomden echter pas echt binnen toen de WSPA vorig jaar spambommen op de bedrijven afstuurde „Dat was heel vervelend. Dus op een gegeven moment hebben we besloten dit niet meer aan te bieden”, aldus directeur Julius ter Haar van OAD. Hij stelt de discussie wel goed te begrijpen en achter het besluit te staan om geen olifantonvriendelijke activiteiten meer aan te bieden.

Volgens de WSPA gaat er heel wat leed schuil achter de gezellig ogende excursies. „Zo’n olifant wordt als baby ontvoerd uit het oerwoud”, zegt een woordvoerder. „Dat gaat niet zonder slag of stoot, want de moeder of tantes beschermen de kleine. Dus zo’n ontvoering leidt vaak tot de dood van volwassen dieren.” Daarna moet de wil van een olifant nog worden gebroken. „Ze worden vastgebonden, uitgehongerd en afgeranseld. Dat vergeet een olifant nooit meer.”

Daarbij is rug van de olifant niet gemaakt om op te zitten, stelt de zegsman. „En na de dienst ligt het dier aan de ketting.” Volgens de WSPA is het van groot belang dat toeristen zich hier meer van bewust zijn. „Lokaal zijn deze excursies nog gewoon te boeken, dus het is nodig dat mensen weten wat een verschrikkelijke praktijken hieraan vooraf gaan.”

Ook volgens Ter Haar is het olifantenrijden ondanks het besluit van de reisorganisaties voorlopig nog niet ten einde. „Reizigers besluiten op vakantie zelf wat ze doen, daar gaan wij niet over. En het boeken van een ritje op een olifant is niet illegaal. Dus het fenomeen is hierdoor zeker niet meteen de wereld uit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer