Buitenland

Arrestaties na lynchpartij sjiieten bij Caïro

CAÏRO (ANP/EFE). De politie in Egypte heeft acht mensen aangehouden die ervan worden verdacht de hand te hebben gehad in de lynchpartij iets ten zuiden van Caïro, waarbij zondagavond vijf sjiieten werden vermoord.

24 June 2013 13:11Gewijzigd op 15 November 2020 04:22

Staatsmedia meldden de arrestatie dinsdag. De daders van de lynchpartij zouden zijn opgestookt door extremistische soennitische predikers die zich salafisten noemen en die sjiieten voor ketters uitmaken.

Het bloedvergieten komt kort voor de eerste verjaardag op 30 juni van het presidentschap van Mohammed Mursi. Hij komt voort uit de gematigde Moslim Broederschap maar geniet politieke steun van salafisten. De oppositie heeft voor 30 juni betogingen aangekondigd, onder meer om nieuwe verkiezingen te eisen. Het leger heeft gedreigd in te grijpen als het uit de hand loopt. De strijdkrachten regeerden Egypte vanaf 1952 60 jaar lang.

Sjiieten worden in het overwegend soennitische Egypte met argwaan bekeken en ook vervolgd. Caïro werd in de 10e eeuw gesticht door sjiieten, maar tegenwoordig zijn er naar schatting maar een miljoen sjiieten in het land van ruim 83 miljoen inwoners.

De moslims zijn diep verdeeld sinds de dood van de profeet Mohammed in 632, onder meer over de vraag wie de profeet heeft opgevolgd, de rol van die opvolger(s) en de betekenis van de profeet in het geloof. De mystiekminnende sjiieten, die nu ongeveer 10 procent van de moslims vertegenwoordigen, beschouwen Mohammeds schoonzoon Ali niet alleen als opvolger maar hechten hem en diens opvolgers, de imams, een bijna goddelijke status toe. De soennieten concentreren zich op Mohammed en beschouwen Abu Bakr als zijn eerste opvolger.

De ‘moskeesplitsing’ leidde al in 656 tot een oorlog en Ali werd in 661 vermoord. De val van de shah in sjiitisch Iran (1979), de recente oorlogen die door Irak of tegen Irak zijn gevoerd en de Arabische Lente (2011) hebben de tegenstellingen tussen islamitische stromingen verscherpt en hebben tot een bloedige strijd geleid in onder meer Irak, Jemen en Syrië. Van politiek of religieus geweld tegen sjiieten is voorts vaak sprake in Bahrein, Pakistan en Saudi-Arabië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer