VN beraden zich over missie in Irak
Na de jongste reeks aanslagen in Irak hebben de Verenigde Naties besloten hun buitenlandse medewerkers tijdelijk uit Bagdad terug te halen. De staf uit Bagdad gaat met VN-topfunctionarissen overleggen over de toekomst van de hulpoperaties.
Centraal staat de verbetering van de veiligheidsmaatregelen, aldus een woordvoerster donderdag. In Irak verblijven ongeveer zestig internationale VN-medewerkers. Verder werken er 2000 Irakezen voor de organisatie. De buitenlanders van de VN in de noordelijke stad Arbil, die als veilig geldt, gaan niet weg.
De VN hadden het aantal buitenlandse medewerkers in Irak al fors verminderd na de aanval op het VN-kwartier in Bagdad eind augustus. Door die aanslag kwamen 22 mensen om, onder wie de VN-gezant voor Irak.
Directe aanleiding voor het besluit is de bomaanslag maandag op een kantoor van het Internationale Rode Kruis in Bagdad, waardoor twaalf mensen werden gedood. In totaal vielen die dag door aanslagen in Bagdad zeker 43 doden en raakten ruim 200 mensen gewond. Ondanks de oproep van de Verenigde Staten toch vooral in Irak te blijven om de terroristen niet hun zin te geven, besloten het Rode Kruis en de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen woensdag een deel van hun buitenlandse staf terug te trekken.
In verband met de veiligheid in Irak wil Washington versneld meer Iraakse veiligheidstroepen in Bagdad en omgeving. Volgens de krant The New York Times moeten de Irakezen het verzet tegen het nieuwe bestuur bestrijden. Aanhangers van de verdreven Iraakse president Saddam Hussein nemen voortdurend Amerikaanse militairen en Iraakse agenten onder vuur.
Het ministerie van Defensie ontwikkelt plannen om duizenden Irakezen die nu nog onder meer olie-installaties bewaken, een paar weken training te geven in Irak en Jordanië. Het nieuwe beleid om versneld Irakezen in te zetten is mede ontwikkeld omdat weinig landen militairen beschikbaar stellen voor een vredesmissie in Irak.
Volgens een anonieme functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie zit een voormalige Iraakse generaal, Izzat Ibrahim al-Duri, achter een aantal van de recente anti-Amerikaanse aanslagen in Irak. Al-Duri zou aanslagen coördineren die worden gepleegd door buitenlanders en aanhangers van het verdreven regime.
Al-Duri was onder Saddam Hussein vice-voorzitter van de regerende Commandoraad van de Revolutie. Hij is, op de voormalige dictator na, de hoogste Iraakse functionaris die nog niet in Amerikaanse handen viel. De theorie over de betrokkenheid van al- Duri zou zijn afgeleid uit verhoren van gevangenen die in of rond Mosul werden opgepakt.
In de buurt van Fallujah ten westen van Bagdad is gisteren een aanslag gepleegd op een trein met goederen voor de geallieerde strijdmachten in Irak. Vier containers brandden uit. De plaatselijke bevolking plunderde een deel van de goederen, waaronder computers, waterflessen, medicijnen en kleren.