Nationaal plan voor energiebesparing
DEN HAAG. Met een landelijke voorlichtingscampagne gaat volgend jaar de grootste energiebesparingsoperatie tot nu toe van start. Dat blijkt volgens Trouw uit een vertrouwelijk conceptrapport dat de krant in handen heeft.
Het rapport maakt deel uit van het Nationaal Energieakkoord, waar de overheid, de milieubeweging en de energiesector al enkele maanden over onderhandelen. De partijen willen met de campagne een breed draagvlak creëren voor de omschakeling naar duurzame energie, schrijft de krant vandaag.
In 2020 moet van ten minste 1 miljoen huishoudens en bedrijven ruim de helft van het elektriciteitsverbruik uit duurzame energiebronnen komen, zoals wind en zon. In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland, ook de woningen, energieneutraal zijn. Dat betekent dat het energieverbruik niet groter is dan wat er in of nabij die gebouwen aan duurzame energie wordt opgewekt.
Het conceptrapport bevat volgens Trouw ook een nationaal plan voor vervanging van oude energieverslindende apparaten zoals cv-installaties, koelkasten en geisers. Verder willen de partijen een fonds van 50 tot 600 miljoen euro in het leven roepen waaruit consumenten en bedrijven leningen met een lage rente kunnen krijgen voor energiebesparende maatregelen.
Hard ingrijpen zou de enige manier zijn waarop de uitstoot van het broeikasgas CO2 kan worden teruggedrongen. Overigens zijn de opstellers van het rapport het nog niet overal over eens, meldt Trouw. Zo zou de milieubeweging sommige maatregelen niet ver genoeg vinden gaan. Vrijdag wordt er verder gepraat.
In Het Financieele Dagblad van vandaag lopen ook twee voormannen van de windenergielobby vooruit op de uitkomst van de onderhandelingen. Ton Hirdes en Ernst van Zuijlen pleiten voor een volle inzet op wind op zee.